Zero Waste Future: 3 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα

Zero Waste Future: 3 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα

1.    Τι σημαίνει «Ένας Κόσμος Χωρίς Απορρίμματα», τι σημαίνει «Zero Waste»;

 

Το πρόβλημα με τα απορρίμματα και ιδιαίτερα τα πλαστικά απορρίμματα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε μία μόλις ώρα 900 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων αφήνονται στην ύπαιθρο και στους ωκεανούς αυτού του πλανήτη, δηλαδή περίπου ο όγκος 600 αυτοκινήτων μεσαίου τύπου. Μπροστά σε αυτό το μεγάλο, παγκόσμιο πρόβλημα η Coca-Cola, δε μπορεί να μείνει απαθής. Θέλοντας να είμαστε μέρος της λύσης μετατρέπουμε την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των απορριμάτων, κατά προτεραιότητα του πλαστικού, αλλά όχι μόνο, σε βασικό άξονα της παγκόσμιας στρατηγικής υπεύθυνης ανάπτυξής μας, για τα επόμενα χρόνια. Πέρσι, στην παγκόσμια σύνοδο στο Νταβός, δεσμευτήκαμε να δουλέψουμε για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα (World Without Waste) και να κάνουμε την ανακύκλωση προσβάσιμη σε όλους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε από την ελληνική ομάδα της Coca-Cola, πριν έναν περίπου χρόνο, η ιδέα του προγράμματος Zero Waste Cities, ξεκινώντας από τις πόλεις όπου με την υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση επιβαρύνουν περισσότερο στη δημιουργία απορριμμάτων. Στην πορεία όμως εμπνεόμενοι από την αποδοχή του κόσμου και αντιλαμβανόμενοι πόσες πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας, αλλά και των χώρων στους οποίους κινούμαστε, αγγίζει το πρόβλημα των απορριμάτων, απόφασισαμε να δημιουργήσουμε μια ευρύτερη πλατφόρμα, το «Zero Waste Future».

 

 

 

 

 2.    Τί είναι λοιπόν το «Zero Waste»;

 

Zero Waste είναι ουσιαστικά η φιλοσοφία οργάνωσης μίας κοινωνίας κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρακινεί στη λήψη μέτρων και τον σχεδιασμό πρακτικών που ελαχιστοποιούν ή μηδενίζουν τον όγκο και την τοξικότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν στα λάθος μέρη, δηλαδή στο χώμα, το νερό και τον αέρα, μολύνοντας τους κύκλους της ζωής. Στη φύση τίποτα δεν πάει χαμένο. Το περιβάλλον είναι φτιαγμένο να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργεί απορρίματα γιατί όλα στο φυσικό οικοσύστημα ακολουθούν μια κυκλική ροή. Ο άνθρωπος μπορεί να υιοθετήσει αυτήν την κυκλική ροή μέσω αυτού που ονομάζουμε κυκλική οικονομία.

 

Θέλουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη την πρώτη πόλη στην Ελλάδα με προοπτική Zero Waste. Για να το καταφέρουμε ακολουθούμε τρεις ταυτόχρονα δρόμους στις δράσεις τις οποίες σχεδιάζουμε: την Παρέμβαση, την Εκπαίδευση και την Αλλαγή Συμπεριφοράς μας απέναντι στα απορρίμματα, ώστε να τα αντιμετωπίζουμε ως πόρους που δημιουργούν κοινές ευκαιρίες και ένα κοινό, καλύτερο μέλλον.

 

 

3.    Είναι εφικτός αυτός ο στόχος;

 

Ναι, είναι εφικτός. Βασίζουμε αυτή την πεποίθησή μας στα μέχρι στιγμής πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα των δράσεων μας στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω στην παραλία», σε μόλις 12 εβδομάδες συλλέχθηκαν 225 τόνοι υλικών και το ποσοστό συμμετοχής του κόσμου ανέβηκε στο 80%, στο τέλος του προγράμματος, από 15% που ήταν στην αρχή. Στη δράση «Print Your City» 3,000 σχέδια δημιουργήθηκαν σε μόλις 3 εβδομάδες από τους Θεσσαλονικείς επιλέγοντας έτσι τα χρηστικά αντικείμενα από ανακυκλωμένο πλαστικό αλλά και τη γειτονιά της πόλης τους που τοποθετήθηκαν.

 

Αλλά και οι εκτιμήσεις των ειδικών και επιστημόνων με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε αυτήν την προσπάθεια, είναι το ίδιο αισιόδοξες, με την προυπόθεση ότι υπάρχει συνεργασία, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε αποτελέσματα σε μεγάλη κλίμακα, να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τις καλές πρακτικές από τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο πόλης και μετά σε εθνικό επίπεδο.

 

Χωρίς τη συνεργασία όλων, των εταιρειών, της πολιτείας, των τοπικών φορέων, των ΜΚΟ, της κοινωνίας των πολιτών δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε μακριά. Έτσι, πολύτιμος συνεργάτης στην προσπάθειά μας στην Ελλάδα πέρα από το Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι και η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της ΟΕΑ: μόνο μέσα από τις δράσεις πρόληψης θα μειωθούν τα απορρίμματα κατά 1 με 1,5 κιλό, ανά κάτοικο τον χρόνο, ενώ αν προστεθούν και οι δράσεις ανακύκλωσης μπορούν να μειωθούν κατά 100-150 κιλά, ανά κάτοικο ετησίως. Εκτιμά δε, ότι με το πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζουμε στη Θεσσαλονίκη και τη συνεργασία του Δήμου, όλων των φορέων και των κατοίκων, η πόλη μπορεί να τετραπλασιάσει τα νούμερα αυτά!