Πρόγραμμα "Ανακυκλώνω στην παραλία" | Coca-Cola Greece

Πρόγραμμα "Ανακυκλώνω στην παραλία" | Coca-Cola Greece

Αυτό που κρατάς στα χέρια σου είναι μία συσκευασία Coca-Cola; Αν ναι, σε ευχαριστούμε για την προτίμηση και ευχόμαστε αυτή τη στιγμή να το απολαμβάνεις με το παρεάκι σου στην πιο  όμορφη παραλία.

 

 

Θέλουμε όμως να ξέρεις ότι αυτό το κουτάκι, αλλά και κάθε πλαστική, αλουμινένια ή χαρτονένια συσκευασία αύριο μπορεί έχει κάποια άλλη χρήση. Μπορεί για παράδειγμα να γίνει μία όμορφη πολυθρόνα για να ρεμβάζουν στην παραλία ρομαντικά ζευγαράκια ή μπορεί να γίνει ένα εντυπωσιακό pop art έργο να ομορφύνει την πόλη μας.

 

 

Στην Coca-Cola έχουμε οδηγό το παγκόσμιο όραμά μας· να επιτύχουμε μία πραγματική κυκλική οικονομία, στην οποία ό, τι χρησιμοποιούμε είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να ανακυκλωθεί ή/και και να επαναχρησιμοποιηθεί, για να φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο θα έχουμε ελάχιστα και καθόλου απορρίμματα

 

Πρόσφατα δεσμευτήκαμε με έναν φιλόδοξο στόχο: μέχρι το 2030 να συλλέξουμε το 100% των  συσκευασιών που βγάζουμε στην αγορά,  οι συσκευασίες μας να περιέχουν κατά μέσο όρο 50% ανακυκλωμένη ύλη αλλά και να κάνουμε την ανακύκλωση προσβάσιμη σε όλους. Το όραμά  μας είναι «’Ενας Κόσμος Χωρίς Απορρίμματα» (World Without Waste).

 

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται το καλοκαίρι του 2018 στην Ελλάδα το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω στην παραλία» από τηνΟικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με τη στήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

 

Με σύνθημα «Ας κρατήσουμε τις Ακτές και τις Θάλασσες καθαρές» το πρόγραμμα ‘πάει παραλία’ και συγκεκριμένα στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στην παραλία Ποταμός Θερμαϊκού, στον Άγιο Προκόπη Νάξου, στην παραλία Αγία Μαρίνα Χανίων και στην Μπρεξίζα Νέας Μάκρης Αττικής. Μέσα από μία σειρά δράσεων, ενισχύει την προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας και των Δήμων για τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων στις παραλίες, ενώ συγχρόνως ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους επισκέπτες για τα οφέλη της ανακύκλωσης.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει

 

  • Τοποθέτηση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάδων ανακύκλωσης 4 υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και απορρίμματα), σε κάθε 30 μέτρα παραλίας που υλοποιείται η δράση, ενώ επιπλέον έχουν τοποθετηθεί και ειδικοί κώδωνες για τη συλλογή γυαλιού.
  • Συστηματική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών καταστημάτων αλλά και των κατοίκων στις περιοχές του προγράμματος.
  • Καθημερινός πρότυπος καθαρισμός με μόνιμο προσωπικό για 12 εβδομάδες. 
  • Καθαρισμός των ακτών σε συνεργασία με τους δήμους, τους τοπικούς φορείς και εθελοντές.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Λευκό Πύργο μέχρι σχεδόν το Μέγαρο Μουσικής, σε έκταση 4,5 χλμ. έχουν τοποθετηθεί 35 κάδοι, για τη χωριστή συλλογή των 4 υλικών.

 

Επιπλέον, ειδική ομάδα συνεργατών του προγράμματος κινούνται συνεχώς με ποδήλατα και ενημερώνουν τον κόσμο. Είναι οι «άγγελοι» της ανακύκλωσης, αλλά χρειάζονται και τη δική σου συμβολή για να γίνει η ανακύκλωση πραγματικότητα!

 

Μέχρι στιγμής έχουν ενημερωθεί, στόμα με στόμα,  περισσότεροι από 122,000 συμπολίτες μας.

 

 

«Αν επισκεφτείς τη Θεσσαλονίκη και κάνεις τη βόλτα σου στην παραλιακή μεταξύ 18:00 και 23:00, θα παρατηρήσεις κάποιους να ανεβοκατεβαίνουν με τα ποδήλατά τους. Θα τους δεις να πιάνουν συζήτηση με τον κόσμο που κάνει την βόλτα του, να μιλούν για το μέλλον, για τον πλανήτη μας και μετά να συνεχίζουν με το ποδήλατό τους. Είναι οι «άγγελοι» της ανακύκλωσης και θέλουν να πολλαπλασιάσουν το μήνυμά της»

 

«Είναι η πρώτη φορά σε πανελλήνια κλίμακα που εφαρμόζεται ένα τέτοιο, ολοκληρωμένο και υποδειγματικό πρόγραμμα ανακύκλωσης, το οποίο περιλαμβάνει και συλλογή και ενημέρωση και είμαστε υπερήφανοι που ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά και η ανταπόκριση του κόσμου εντυπωσιακή» μας λέει ο Φίλιππος Κυρκίτσος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

 

 

«Η εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι το τέλος του  προγράμματος θα έχουμε συλλέξει περισσότερα από 150,000 κιλά υλικών τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν στις παραλίες και από εκεί στην θάλασσα»

 

Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και η συνεργασία με τους αντίστοιχους ΟΤΑ, τους τοπικούς επαγγελματίες, τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των περιοχών αυτών είναι καθοριστική για την επιτυχία του προγράμματος και τη δημιουργία προϋποθέσεων για μελλοντική συνέχιση των δράσεων.

 

Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει σωστά και να έχει διάρκεια, χωρίς εσένα. Κάθε μέρα. Κάθε ώρα. Κάθε στιγμή.