Print Your City: Μπορούν τα πλαστικά που πετάμε να ομορφύνουν τις πόλεις μας;

Print Your City: Μπορούν τα πλαστικά που πετάμε να ομορφύνουν τις πόλεις μας;

Тι θα ήθελες να έχει το πάρκο της γειτονιάς σας; Τι σου λείπει από το πλατειάκι που έπαιζες τα παιδικά σου χρόνια; Βγάζεις τον σκύλο σου βόλτα αλλά πουθενά δοχείο για να πιει νερό στις μεγάλες ζέστες;

 

 

Τι θα σκεφτόσουν αν κάποιος σου έλεγε ότι μπορείς με τα πλαστικά που πετάς να παρέμβεις στην πόλη σου και να δημιουργήσεις ό,τι πιστεύεις ότι χρειάζονται οι δημόσιοι χώροι της πόλης σου;

 

Κι όμως, αυτό δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μία πραγματικότητα

 

που οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα βιώσουν πολύ σύντομα στην πόλη τους.

 

Tα πρώτα λοιπόν «έπιπλα» από πλαστικά απορρίμματα θα τοποθετηθούν τον Σεπτέμβριο κοντά στον Κήπο των Εποχών στην Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Zero Waste Cities Thessaloniki της Coca-Cola στην Ελλάδα, από τη δράση «Print Your City» και με αφορμή τη συμμετοχή της εταιρείας στην 83η Δ.Ε.Θ.

 

Για την υλοποίηση του «Print Your City» χρησιμοποιείται τεχνολογία 3D εκτύπωσης για να μετατρέψει τα πλαστικά απορρίμματα σε χρηστικά αντικείμενα, για τους δημόσιους χώρους.

 

Τέτοια μπορεί να είναι παγκάκια, ζαρντινιέρες, δοχεία νερού για τα κατοικίδια, πολυθρόνες και ό, τι άλλο χρειάζονται οι δημόσιοι χώροι της.

 

 

«Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται για πρώτη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και είναι η πρώτη φορά παγκόσμια που εφαρμόζεται η διαδικασία αυτή σε μεγάλη κλίμακα, δηλαδή την κλίμακα μίας ολόκληρης πόλης!»

 

Εμπνευστές και βασικοί συνεργάτες στην υλοποίηση του προγράμματος «Print Your City» είναι η ομάδα των THE NEW RAW, που επιδιώκει καλύτερους τρόπους εφαρμογής δράσεων κυκλικής οικονομίας.

 

Η ιδέα βασίζεται στη χρήση πλαστικών απορριμμάτων ως νέα πρώτη ύλη, που με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης (3D printing) μετατρέπονται σε πολύτιμα χρηστικά αντικείμενα, που μπορούν να έχουν δεύτερη και τρίτη ακόμη ζωή, καταργώντας με αυτό τον τρόπο τον όρο «σκουπίδια».

 

Βασικό τους ενδιαφέρον είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών με δημιουργικό τρόπο για την ανάπτυξη νέων λύσεων.

 

 

Η όλη ιδέα ξεκίνησε με μια απλή ερώτηση: «Θα μπορούσαμε οι κάτοικοι των πόλεων να αξιοποιούμε τα πλαστικά απορρίμματα χτίζοντας με αυτά τις πόλεις μας;» Η απάντηση είναι «ναι, χρησιμοποιώντας 3D printing».

 

Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε το πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά απορρίμματα και παρεμβαίνουμε θετικά στο περιβάλλον μας.

 

Το μήνυμα του «Print Your City» είναι ότι εμείς οι ίδιοι οι πολίτες μπορούμε να αποφασίσουμε για τις πόλεις μας, και τέλος καινοτομούμε και δημιουργούμε.

 

Αυτό που η  Coca-Cola  θέλει να επιτύχει είναι με  έναν «έξυπνο» τρόπο που ενθαρρύνει τη συμμετοχή, να εξοικειωθούν οι Θεσσαλονικείς με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, ώστε να γίνει πράξη  η υιοθέτηση μίας διαφορετικής, πιο υπεύθυνης, ατομικής και συλλογικής, συμπεριφοράς ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 

 

Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου της πόλης του και να την κάνει πιο όμορφη και πιο ανθρώπινη.

 

Με το «Print Your City»  η Coca-Cola  το κάνει πράξη!Σήμερα!

 

Μέσα από ένα διαδραστικό εργαλείο το οποίο θα είναι προσβάσιμο online, ανά πάσα στιγμή, για όλους, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να σχεδιάσει το αντικείμενο που πιστεύει ότι χρειάζεται η γειτονιά του και να το προτείνει σε κοινή διαβούλευση.

 

 

Print Your City σε 3 απλά βήματα.

 

Η διαδικασία είναι απλή*

 

Βήμα πρώτο: Μπαίνεις στο www.printyourcitycocacola.gr

 

Βήμα δεύτερο: Διαλέγεις τη γειτονιά που επιθυμείς να τοποθετηθεί.

 

Βήμα τρίτο: Φτιάχνεις το σχέδιο του αντικειμένου που εσύ επιθυμείς και έχεις τη δυνατότητα να το μοιραστείς με όλους μέσα από τα social media σου.

 

Η τελική επιλογή του είδους του εξοπλισμού και του τελικού σημείου όπου θα γίνονται οι παρεμβάσεις, θα γίνει στο τέλος της χρονιάς.

 

 

* Σύντομα θα μπορείτε να συμμετέχετε στο Print Your City