ZERO WASTE CITIES

Με όραμα έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα, η Coca-Cola παρουσιάζει το νέο της πρόγραμμα,  ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη.

 

Η Coca-Cola, επιλέγει τη Θεσσαλονίκη ως την πρώτη πόλη σε όλη την Ευρώπη, για την εφαρμογή ενός τριετούς προγράμματος, που φιλοδοξεί να κάνει τη Θεσσαλονίκη την πρώτη πόλη στην Ελλάδα με προοπτική Zero Waste. Πρόκειται για ένα μακρόπνοο πρόγραμμα-κληρονομιά, που απαιτεί και περιλαμβάνει τη συνεργασία με τοπικούς φορείς, ΜΚΟ και το σύνολο των κατοίκων της πόλης.  Εστιάζοντας στην παρέμβαση, επιμόρφωση και αλλαγή της στάσης των πολιτών, η Coca-Cola θέτει τις βάσεις για την εναρμόνιση του κυκλικού μοντέλου οικονομίας και την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στην καθημερινότητα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.

Μέσω του προγράμματος, στόχος της Coca-Cola είναι να στηρίξει και να συνεργαστεί  με τον Δήμο αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, μέσα από δράσεις διαχείρισης απορριμμάτων, ανακύκλωσης αλλά και της υιοθέτησης των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα εκτείνεται σε 3 βασικούς πυλώνες, με ειδικά σχεδιασμένες δράσεις στον κάθε πυλώνα:

1ος ΠΥΛΩΝΑΣ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Α. Σχέδιο πρόληψης για την πόλη της Θεσσαλονίκης

Το Σχέδιο Πρόληψης για την πόλη της Θεσσαλονίκης αφορά στη δημιουργία ενός αναλυτικού οδηγού με συγκεκριμένες δράσεις και προληπτικά μέτρα για την πόλη, προκειμένου η πόλη να αποκτήσει προοπτική «Ζero waste». Το σχέδιο πρόληψης θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία του Δήμου και άλλων σχετικών με το ζήτημα φορέων της πόλης.

Είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα για να μπει σε πορεία  Zero Waste αλλά και το πρώτο ολοκληρωμένο πλάνο πρόληψης απορριμμάτων που υλοποιείται στην Ελλάδα.

Μέσα από αυτό βλέπουμε ποιες είναι οι πηγές απορριμμάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ποιες οι βέλτιστες πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία αλλά και το πλαίσιο αρχών και πρακτικών του Zero Waste και δίνουμε ένα απτό πλάνο δράσης στο Δήμο σχεδιασμένο για τις δικές του ανάγκες ώστε να ξεκινήσει την υλοποίηση. Η Coca-Cola θα στηρίξει και μέρος των δράσεων αυτών.

Β. Πρόγραμμα Πρότυπης Ανακύκλωσης 

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω στην παραλία» υλοποιείται για πρώτη φορά, σε πανελλήνια κλίμακα. Πρόκειται για ένα υποδειγματικό πρόγραμμα ενημέρωσης και συλλογής, που εφαρμόζεται σε 5 παραλίες της Ελλάδας, μία εκ των οποίων είναι η παραλία της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα  ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και υλοποιείται από την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. 

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Λευκό Πύργο μέχρι σχεδόν την παιδική χαρά, έχουν τοποθετηθεί 35 ορθοστάτες (σημεία συλλογής), για τη χωριστή συλλογή και των 4 υλικών (χαρτιού, μετάλλου, πλαστικού και υπολειμμάτων), ενώ το γυαλί συλλέγεται σε καμπάνες. Επιπλέον, ειδική ομάδα ενημέρωσης βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης καλύπτοντας μία απόσταση 4,5 χλμ με τα ποδήλατά τους και ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με την ανακύκλωση.

Σε ημερήσια βάση εκτιμάται ότι ενημερώνονται περίπου 1.000 επισκέπτες στις παραλίες, ενώ ο συνολικός, εκτιμώμενος αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν ενημερωθεί μέχρι στιγμής, στόμα με στόμα,  ξεπερνά τους 58,000. Το πρόγραμμα λειτουργεί με μόνιμο, αμειβόμενο προσωπικό 25 περίπου συνεργατών που εργάζονται σε δύο βάρδιες, σε όλα τα σημεία-παραλίες, για 12 περίπου εβδομάδες.

2ος ΠΥΛΩΝΑΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Α. Ειδικό μέρος αφιερωμένο στο πρόγραμμα  Zero Waste Cities, μέσα στο περίπτερο της Coca-Cola στη ΔΕΘ

Η Coca-Cola συμμετείχε σε ένα από τα μεγαλύτερα εκθεσιακά γεγονότα της χώρας, τη Δ.Ε.Θ, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης, φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, απ’ όλη την Ελλάδα, και αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του περιπτέρου της στο πρόγραμμα  Zero Waste Cities.

Στόχος ήταν να αξιοποιηθεί αυτό το μεγάλο γεγονός, ώστε να ενημερωθούν όσο τα δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας για το τι έχει σκοπό να υλοποιήσει η εταιρεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με ποιον τρόπο και πώς μπορούν οι ίδιοι να συμμετάσχουν.Β Διαδραστικό κέντρο κυκλικής οικονομίας, ανακύκλωσης & ενημέρωσης

Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης, που θα χρησιμοποιεί υψηλές τεχνολογίες, στο οποίο οι κάτοικοι της πόλης θα μπορούν να φέρνουν και εκεί τα πλαστικά τους απορρίμματα, ώστε αυτά να ανακυκλωθούν. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως ένα κέντρο ενημέρωσης γύρω από τη σημασία και την αξία της κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης.  

Το κέντρο θα είναι ανοιχτό στο κοινό, και φιλοδοξεί να γίνει ένα ζωντανό κύτταρο της Θεσσαλονίκης. Θα λειτουργήσει και ως χώρος εργασίας και παραγωγής, αφού η ρομποτική 3D εκτύπωση θα πραγματοποιείται ζωντανά παρουσία του κοινού.

Το Κέντρο θα βρίσκεται σε χώρο εντός της Helexpo και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του μέσα στον Οκτώβριο.

Γ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία (2019-2020)

Η Coca-Cola έχει σχεδιάσει και σκοπεύει να ξεκινήσει ένα διευρυμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές της Θεσσαλονίκης, για να κατανοήσουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και την αξία της ανακύκλωσης

Δ. Το 1ο Zero Waste Σχολείο, το 1ο  Zero Waste  Πανεπιστήμιο (2019-2020)

Ένας άλλος φιλόδοξος στόχος της Coca-Cola είναι να δημιουργήσει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς το πρώτο Zero Waste Σχολείο της χώρας, επιλέγοντας ένα από τα σχολεία που πρόσφατα συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Το σχολείο που θέλεις», ένα πρόγραμμα που έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε 14 σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο πνεύμα, θα συνεργαστεί και με τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με στόχο να δημιουργήσει το πρώτο Zero Waste πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας.

3ος ΠΥΛΩΝΑΣ: Αλλαγή Συμπεριφοράς

Το πρόγραμμα “Print Your City”

Τι θα σκεφτόσουν αν κάποιος σου έλεγε ότι με τα πλαστικά που πετάς θα μπορούσες να παρέμβεις στην πόλη σου και να δημιουργήσεις ό,τι πιστεύεις ότι χρειάζονται οι δημόσιοι χώροι της;  Κι όμως, αυτό δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μία πραγματικότητα που οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα βιώσουν πολύ σύντομα στην πόλη τους.

Μια από τις βασικές δράσεις του προγράμματος για φέτος αποτελεί και το «Print Your City», που μετατρέπει τα πλαστικά απορρίμματα σε χρηστικά αντικείμενα με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα που θα βρίσκεται σύντομα online, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το δικό τους «έπιπλο» από ανακυκλωμένο πλαστικό, επιλέγοντας το χρώμα, το σχήμα, μια σειρά από επιπρόσθετα χαρακτηριστικά που θα μπορεί να έχει, καθώς και το σημείο της Θεσσαλονίκης στο οποίο επιθυμούν να τοποθετηθεί.

Τα πρώτα «έπιπλα» από πλαστικά απορρίμματα έχουν ήδη τοποθετηθεί κατά μήκος της Νέας Παραλίας, κοντά στον Κήπο των Εποχών. Μέσα στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει και η ανάπλαση σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης που θα αναδειχθεί από τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Μια ακόμη πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη, αφού είναι η πρώτη φορά που η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα, αυτή μιας ολόκληρης πόλης.

Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα των The New Raw και φυσικά με την ενεργή υποστήριξη και συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης.