Το πλαστικό μπορεί να μετατραπεί σε οτιδήποτε θέλουμε. Αρκεί να μην το πετάμε!

Το πλαστικό μπορεί να μετατραπεί σε οτιδήποτε θέλουμε. Αρκεί να μην το πετάμε!

Tα πλαστικά τα οποία χρησιμοποιούνται για τις συσκευασίες των αναψυκτικών παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι απαραίτητα για τη φύλαξη και συντήρηση των τροφίμων και ποτών και προσφέρουν ασφάλεια και ευκολία στη μεταφορά τους. Εντούτοις, ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα με τις συσκευασίες.

 

Τα πλαστικά έχουν δημιουργηθεί για να αντέχουν στον χρόνο, αλλά όχι ως απορρίμματα.

 

  • Υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο περίπου προϊόντα σε πλαστικές φιάλες αγοράζονται από τους καταναλωτές κάθε λεπτό που περνά, με πολλά από αυτά να στοιβάζονται γύρω μας στην καθημερινότητά μας, στο περιβάλλον μας, ενώ επίσης υπολογίζεται ότι ποσότητα πλαστικού, ίση με τη χωρητικότητα ενός φορτηγού, αφήνεται κάθε λεπτό στις θάλασσές μας.

 

Εμείς στην Coca-Cola, αναγνωρίζουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης στην επίλυση αυτού του προβλήματος.  Πιστεύουμε ότι κάθε συσκευασία έχει αξία και μπορεί να έχει μία δεύτερη ή ακόμη και τρίτη ζωή, πέρα από την αρχική της χρήση. Θα έπρεπε να συλλέγεται, να ανακυκλώνεται και να μετατρέπεται είτε σε μία νέα συσκευασία είτε σε οποιοδήποτε άλλο χρηστικό αντικείμενο.

 

Στις αρχές του 2018, ο CEO μας, James Quincey ανακοίνωσε το όραμά μας για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα» κατά τη διάρκεια του World Economic Forum στο Davos.  Πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο που αποτυπώνει τη νέα μας φιλοσοφία και την έμφαση που δίνουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με καινοτόμες μεθόδους που καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής των συσκευασιών: από το πώς σχεδιάζουμε τα μπουκάλια και τα κουτάκια μας, μέχρι το πώς τα ανακυκλώνουμε και τους δίνουμε νέα ζωή, επαναχρησιμοποιώντας τα. Είναι η δική μας μετρήσιμη συνεισφορά προς την υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας, μονόδρομου για τον πλανήτη μας.

 

Αλλά πώς μπορούμε να κάνουμε το όραμά μας για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα» εφικτό; Πώς μπορούμε να έχουμε ένα “Zero Waste Future”;

 

Μπορούμε, μέσα από απολύτως στοχευμένες επενδύσεις στις συσκευασίες μας και δράσεις για τον πλανήτη μας.

 

Ξεκινάμε λοιπόν ένα παγκόσμιο κίνημα, για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο.

 

Στο ταξίδι μας αυτό, εστιάζουμε σε τρεις κύριους πυλώνες δράσεων – Σχεδίαση, Συλλογή και Συνεργασίες που θα μας επιτρέψουν να συλλέγουμε, να ανακυκλώνουμε και να επαναχρησιμοποιούμε κάθε μας συσκευασία.

 

Σχεδίαση: Σχεδιάζουμε συσκευασίες  100% ανακυκλώσιμες, μέχρι το 2025, και συσκευασίες με 50% περισσότερο ανακυκλώσιμο περιεχόμενο, μέχρι το 2030. Με άλλα λόγια, κανένα από τα δικά μας μπουκάλια δεν θα έχει μόνο μία ζωή αλλά πολλές, ώστε να επαναχρησιμοποιείται ξανά και ξανά.

 

Συλλογή: Ανοίγουμε νέους δρόμους, με τη δέσμευσή μας να συμβάλλουμε στη συλλογή και ανακύκλωση μίας πλαστικής φιάλης ή ενός αλουμινένιου κουτιού, για κάθε ένα που πουλάμε, μέχρι το 2030, ακόμη και αν αυτό δεν είναι προϊόν της δικής μας εταιρείας. Θέλουμε κάθε συσκευασία, ανεξάρτητα από που προέρχεται, να μπορεί να έχει περισσότερες από μία ζωές.

 

Δουλεύουμε λοιπόν με δήμους και τοπικές αυτοδιοικήσεις για να  βελτιώσουμε τις υποδομές, να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο να πετά τη σωστή συσκευασία στον αντίστοιχο κάδο ανακύκλωσης, ώστε να σιγουρευόμαστε ότι αυτή ανακυκλώνεται. Για εμάς, τίποτα δεν πάει χαμένο.

 

Συνεργασίες: «Ένας Κόσμος Χωρίς Απορρίμματα» είναι εφικτός. Αξιοποιούμε την επιρροή μας για να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους και να συμβάλλουμε στην υιοθέτηση μίας νέας νοοτροπίας που εστιάζει στην κυκλική οικονομία.

 

Δεν μπορούμε όμως να τα καταφέρουμε μόνοι μας.

 

Γι’ αυτό, στο παγκόσμιο κίνημα που θέλουμε να δημιουργήσουμε,  δουλεύουμε με πόλεις, ανθρώπους που καινοτομούν και ΜΚΟ για να βρίσκουμε βιώσιμες λύσεις και να κάνουμε την ανακύκλωση εύκολη και προσιτή σε όλους και όλες!

 

Ήδη δουλεύουμε με τους συνεργάτες μας σε δράσεις καθαρισμού παραλιών, σε καινοτόμες επενδύσεις και στην ανάπτυξη νέων και ενισχυμένων μεθόδων ανακύκλωσης.

 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα “Zero Waste Future”, ένα πρόγραμμα-παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές που ξεκινήσαμε για πρώτη φορά στον κόσμο, στην Ελλάδα.

 

Μαζί, οι συνεργάτες μας, εμείς και εσείς, μπορούμε να κάνουμε το όραμα πράξη πιο γρήγορα. #NEVERSETTLE