Η Coca-Cola αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και τις γυναίκες | Coca-Cola Greece

Η Coca-Cola αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και τις γυναίκες | Coca-Cola Greece

 Λίγα λόγια από την Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, για τις ευκαιρίες που ανοίγονται όταν αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα και τις γυναίκες.

 

Με ποιες ενέργειες κάνεις πράξη την προώθηση και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στον χώρο εργασίας;

 

Η Coca-Cola γενικά πιστεύει πολύ σ’ αυτό που αποκαλούμε «diversity», και αυτό δεν αφορά μόνο στις γυναίκες. Μπορεί να αφορά σε διαφορετικές εθνικότητες, πεποιθήσεις, τρόπο ζωής. Αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς είμαστε μια παγκόσμια εταιρεία με παρουσία σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όσον αφορά στην ερώτησή σας συγκεκριμένα, οι επτά στους δέκα στη δική μου ομάδα είναι γυναίκες, ενώ στην εταιρεία τα ποσοστά των γυναικών είναι πολύ υψηλά και στις θέσεις διοίκησης. Ειδικά στο κομμάτι που αφορά στο «work life balance» και, γενικότερα, στην ευελιξία στον χώρο εργασίας, αλλά και σε αυτό της ισότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας, είμαστε ένας εργοδότης που προσφέρει ευκαιρίες στις γυναίκες για να αναπτυχθούν. Είμαι πολύ αισιόδοξη και πιστεύω στην Ελλάδα. Η χώρα έχει πολλά να προσφέρει στην παραγωγή ιδεών και σ’ αυτό που λέμε «ηγεσία σκέψης».

 

Θεωρείς ότι υπάρχει ζήτημα ευκαιριών γενικότερα όσον αφορά τις γυναίκες;

Δεν υπάρχει κάποια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στις γυναίκες και στους άνδρες. Θεωρώ ότι θα πρέπει να προσφέρονται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε οι γυναίκες να εξελιχθούν στον επαγγελματικό χώρο και, παράλληλα, να υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα, καθώς αυτή η παράμετρος κάνει πραγματικά τη διαφορά.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τις γυναίκες από τους άνδρες managers, κυρίως σε ό,τι αφορά την κουλτούρα της ηγεσίας και της διοίκησης;

Υπάρχουν διαφορές που έχουν καταγραφεί σε σχετική βιβλιογραφία για την οργανωσιακή συμπεριφορά. Οι άνδρες, για παράδειγμα, εστιάζουν περισσότερο στην αποτελεσματικότητα και τη δράση. Οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικά ευφυείς, πιο ευέλικτες και προσαρμόζονται ευκολότερα. Υπάρχει μια πλευρά θηλυκής ηγεσίας και μια πλευρά αρσενικής, αλλά το σημαντικότερο είναι ο συνδυασμός και η αρμονία και των δύο. Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι παραμένει το χάσμα, κυρίως στο μισθολογικό κομμάτι, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, αλλά και στην εκπροσώπησή τους σε διοικητικές θέσεις, παρά την πρόοδο που έχει γίνει... Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να μιλήσουμε για ισότητα και ίσες ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η ισότητα πρέπει να περάσει από πολλά στάδια προκειμένου να φτάσουμε στον εργασιακό τομέα.

Έχεις συμπληρώσει περισσότερα από δέκα χρόνια στην Coca-Cola. Πώς είναι να δουλεύεις για μια εταιρεία-παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο της;

Είναι πολύ ωραίο. Είναι ένα ταξίδι που σου δίνει πολλές γνώσεις, σου δίνει την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους από πολλές χώρες, με άλλη κουλτούρα, με διαφορετικό τρόπο σκέψης. Η Coca-Cola είναι μια εταιρεία που πιστεύει στην αλλαγή και την εξέλιξη. Σέβεται τους ανθρώπους και τον τρόπο της ζωής τους, ενώ δεν μπορώ να παραβλέψω τις γνώσεις που μπορείς να αποκομίσεις σε όλα τα επίπεδα. Σ’ αυτά τα 13 χρόνια που είμαι στην εταιρεία έχω περάσει από τουλάχιστον έξι διαφορετικούς ρόλους, με άλλους συνεργάτες και ομάδες, μέχρι τον τελευταίο μου ρόλο στη Γενική Διεύθυνση για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, που ανέλαβα το 2016. Στην Coca-Cola μιλάμε πλέον για συνεργατική ηγεσία, ώστε να προκύψουν λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.

Ποια συμβουλή που πήρες ξεκινώντας την πορεία σου στον επιχειρηματικό «στίβο» έχεις κρατήσει μέχρι σήμερα;

Πολλές συμβουλές. Αυτή όμως που ξεχωρίζω είναι να κάνω «block out» τον αρνητισμό. Να μη χάνω την ενέργεια και την προσήλωσή μου στον δικό μου στόχο και όραμα. Δεν το έχω εφαρμόσει 100%, δεν τα καταφέρνω πάντα, αλλά είναι κάτι που χρειαζόμαστε και στη ζωή μας και στη χώρα μας.

Ποια είναι η συνταγή επιτυχίας, ώστε ένας manager να παραμένει σε υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Το πρώτο είναι να μην το σκέφτεται τόσο πολύ. Δεν έχω καταλάβει πότε πέρασαν δύο χρόνια από τότε που ανέλαβα αυτήν τη θέση. Έχεις τόσο πολλά πράγματα να κάνεις και να μάθεις. Άρα πρέπει πιο πολύ να το ζεις, παρά να το σκέφτεσαι. Επίσης, είναι βασικό να έχεις όραμα, να σε εμπνέει αυτό που κάνεις, για να μπορείς να έχεις αντοχή και να δίνεις όλη σου την ενέργεια. Αλλιώς δεν μπορείς να παραμένεις στη θέση σου για πολύ καιρό. Και η προσαρμοστικότητα, όμως, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν και γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή. Τέλος, το πιο ουσιαστικό είναι να χαίρεσαι με τη δουλειά σου!

Είσαι αισιόδοξη; Πώς βλέπεις την επόμενη ημέρα της χώρας;

Είμαι αισιόδοξη, γιατί πιστεύω πολύ στην Ελλάδα. Έχει μοναδικά πράγματα να δείξει και να αναδείξει: από τον πολιτισμό και την εκπαίδευση μέχρι τη φυσική ομορφιά και τους ανθρώπους. Η χώρα έχει πολλά να προσφέρει στην παραγωγή ιδεών και σ’ αυτό που λέμε «ηγεσία σκέψης». Αυτό ήταν, άλλωστε, και η Αρχαία Ελλάδα, ένα μοντέλο παραγωγής ιδεών και σκέψεων. Επίσης οι Έλληνες έχουν αποδείξει την αντοχή και την ευρηματικότητά τους. Μέσα στην κρίση έχουν γίνει πολλά αξιόλογα πράγματα στο επιχειρείν, στον τομέα των τεχνών και των γράμματών, στις τεχνολογίες και στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αν οι συνθήκες βελτιωθούν, πιστεύω ότι μπορούμε να απογειωθούμε.

Το  απόσπασμα  αφορά  σε  συνέντευξη  που  παραχώρησε  η  Λίλιαν  Νεκταρίου  στο περιοδικό FORTUNE και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.