Zero Waste Παραλίες: Και όμως γίνεται!

22/07/2019


Όλη τη χρονιά περιμένουμε τις καλοκαιρινές διακοπές μας. Περιμένουμε να απολαύσουμε μία βουτιά στη μαγευτική, ελληνική παραλία που ονειρευόμαστε, ένα παγωμένο αναψυκτικό στο beach bar που έχουμε συνδέσει με τις πιο τέλειες στιγμές της ζωής μας. Πώς αισθάνεστε όμως, βλέποντας την αγαπημένη σας παραλία γεμάτη απορρίμματα; Επειδή μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και επειδή το πρόβλημα με το πλαστικό έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο, στην Coca-Cola επιλέγουμε να γίνουμε μέρος της λύσης.

Περιμένετε από εμάς, περισσότερα από αναψυκτικά. Το ίδιο κι εμείς. Έτσι, επιλέγουμε να κάνουμε τη διαφορά.

Φέτος το καλοκαίρι, το πρόγραμμα Zero Waste Future που παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη το 2018, επεκτείνεται και στις παραλίες! Aς ξαναθυμίσουμε όμως συνοπτικά τι σημαίνει Zero Waste. Zero Waste είναι ουσιαστικά μία φιλοσοφία που παρακινεί στη λήψη μέτρων που ελαχιστοποιούν ή μηδενίζουν τα απορρίμματα που καταλήγουν στη φύση ή τις θάλασσες, μολύνοντας τους κύκλους της ζωής.

Η Coca-Cola θέλει να ηγηθεί αυτής της μεγάλης προσπάθειας και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους, ένα μέλλον με προοπτική μηδενικών απορριμμάτων.

Στην Ελλάδα, οι θάλασσες και οι ακτές μας δέχονται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γι’ αυτό σχεδιάσαμε το πρόγραμμα Zero Waste Βeaches, σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα τοποθετήσουμε σε 9 επιλεγμένες ελληνικές παραλίες και 27 παραλιακές επιχειρήσεις κάδους ανακύκλωσης στους οποίους θα συλλέγονται α) πλαστικά PET, για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο β) άλλα πλαστικά γ) μέταλλα δ) χαρτί και ε) γυαλί.

Επίσης, θα οργανώσουμε εκτεταμένους καθαρισμούς των σημείων αυτών, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, τις επιχειρήσεις της περιοχής και βέβαια με το δίκτυο των εθελοντών μας που δίνει το παρόν σε κάθε ανάλογη προσπάθειά μας.

Βασικός μας στόχος είναι να ενημερώσουμε τους επισκέπτες των παραλιών αλλά και τους εργαζόμενους στα παραλιακά καταστήματα για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης. Τέλος, το πρόγραμμα έχει στόχο να ανοίξει τον διάλογο γύρω από το ζήτημα των απορριμμάτων και να δημιουργήσει ένα κίνημα που μαζί του θα φέρει την αλλαγή αναφορικά με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα απορρίμματα και κυρίως τις πλαστικές συσκευασίες.

Ρωτήσαμε τον κ. Φίλιππο Κυρκίτσο, επιστημονικό συνεργάτη της Coca-Cola στο πρόγραμμα Zero Waste Beaches και Πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης να μας πει δύο λόγια: «Η κυκλική οικονομία και η ανακύκλωση είναι μονόδρομος για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα με τα πλαστικά απορρίμματα και γενικότερα με τα απορρίμματα. Για να πετύχουμε όμως χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα αντικείμενα που δε χρησιμοποιούμε πια. Το πρόγραμμα που υλοποιούμε με την Coca-Cola στις παραλίες θέλει να εξοικειώσει τους ανθρώπους  στην ιδέα της ανακύκλωσης ως καθημερινής συνήθειας, ώστε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Οι πρώτες ενδείξεις από το πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιήσαμε πέρσι στην Παραλία της Θεσσαλονίκης ήταν πολύ ενθαρρυντικές. Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος και οι περισσότεροι από 450 εθελοντές μας θα βοηθήσουν και θα καταφέρουμε να δώσουμε σε αυτές τις παραλίες την προοπτική να έχουν μηδενικά απορρίμματα ».

Έτσι φέτος το καλοκαίρι, καλούμε κι εσένα να δώσεις νέα ζωή στα πλαστικά μπουκάλια. Πώς; Μπες κι εσύ στο Messenger της Coca-Cola, φωτογράφισε το πλαστικό σου μπουκάλι και δες πώς το έξυπνο chatbot μας μπορεί να αναγνωρίσει αν αυτό είναι γυάλινο, πλαστικό, αλουμίνιο ή άλλο υλικό. Στη συνέχεια, χάρισε νέα ζωή στο μπουκάλι, επιλέγοντας αν θες να το μεταμορφώσεις σε ξαπλώστρα, αποδυτήριο παραλίας ή διάδρομο πρόσβασης και πες μας σε ποια παραλία θες να το παραδώσουμε. Μη ξεχάσεις μετά το τέλος της ενέργειας, να ανακυκλώσεις το πλαστικό μπουκάλι σου στους ειδικούς κάδους!

Και να θυμάσαι, το πλαστικό έχει δημιουργηθεί για να είναι ανθεκτικό, όχι όμως ως απόρριμμα.

Δες εδώ ποιες παραλίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα Zero Waste Beaches.

-         Κύθνος – Λουτρά

-         Κύθνος – Άγιος Δημήτριος

-         Κεφαλονιά – Μακρύς Γιαλός

-         Κεφαλονιά – Σκάλα

-         Κεφαλονιά – Μύρτος

-         Χανιά – Αγία Μαρίνα

-         Θεσσαλονίκη – Νέα Παραλία

-         Ρόδος – Έλλη Beach

-         Αττική – Γλυφάδα Beach