Το 2009, ως Coca-Cola βάλαμε ένα νέο ορόσημο στην αγορά της βιώσιμης συσκευασίας, με την κυκλοφορία του PlantBottleTM, της πρώτης, πλήρως ανακυκλώσιμης πλαστικής φιάλης PET που παράγεται εν μέρει από φυτικά απόβλητα.

O CEO της Coca-Cola, James Quincey, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση της εταιρείας να «ανοίξει» την πρόσβαση στην καινοτομία, στην πατέντα της συσκευασίας PlantBottle ευρύτερα, ακόμη και στους άμεσους ανταγωνιστές μας στη βιομηχανία των αναψυκτικών. «Εξελίσσουμε την τεχνολογία και την καθιστούμε διαθέσιμη σε όλους, ακόμα και στους ανταγωνιστές μας. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται περισσότερες εταιρείες να χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία και μάλιστα σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών για να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε και  γνωρίζουμε ότι μπορούν να υπάρξουν», αναφέρει ο Quincey. «Αυτή η πεποίθησή μας δεν αφορά μόνο στη συσκευασία PlantBottle. Αφορά στη ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε. Δεν έχουμε περιθώριο να επιτρέπουμε σε κανένα να συσσωρεύει καλές ιδέες αν αυτές δεν οδηγούν στην προστασία του πλανήτη».

Επί του παρόντος, μόνο ένας περιορισμένος αριθμός προμηθευτών παράγει το είδος του βιοϋλικού που χρειάζεται για την κατασκευή της ρητίνης PlantBottle, γεγονός που προσθέτει πολυπλοκότητα και κόστος στην παραγωγική διαδικασία. Ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη χρήση του bioPET από εταιρείες, τόσο εντός όσο και εκτός της βιομηχανίας των αναψυκτικών, η Coca-Cola ελπίζει να αυξήσει τη ζήτηση, η οποία οδηγεί, κατά συνέπεια, στη μείωση του κόστους.

«Το άνοιγμα της πρόσβασης στην τεχνολογία της συσκευασίας PlantBottle ευθυγραμμίζεται με το παγκόσμιο όραμά μας για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα και τον επιμέρους στόχο της ένταξης πολυμερών από ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες, στον κύκλο της οικονομίας του πλαστικού», δήλωσε ο Scott Pearson, Διευθυντής Καινοτομίας, The Coca-Cola Company. «Όλη η προσπάθεια γίνεται για να χρησιμοποιούμε και να επαναχρησιμοποιούμε τους πόρους που διαθέτουμε περισσότερο αποτελεσματικά και να κάνουμε πράξη την κυκλική οικονομία. Ένα μέρος αυτού του στόχου, που σχετίζεται με τα πλαστικά, έχει να κάνει με τη χρήση ανανεώσιμων πρώτων υλών που δεν βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα».

Και αυτό είναι μόνο η αρχή! Ως Coca-Cola,

1.       Καινοτομούμε επίσης στην ανάπτυξη των βασικών τεχνολογιών παραγωγής βιοπλαστικών, με στόχο την περαιτέρω αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς βιομάζας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ρητίνη ΡΕΤ.

2.      Επενδύουμε σημαντικά στην παραγωγή συσκευασιών με τη χρήση περισσότερων ανακυκλωμένων υλικών και κάνουμε τις πλαστικές συσκευασίες μας πιο ελαφρές και πιο εύκολες να ανακυκλωθούν.

3.      Διανέμουμε κάδους ανακύκλωσης, δημιουργούμε κέντρα συλλογής και προωθούμε την ανακύκλωση στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο.