Εσείς το ξέρατε ότι τα πλαστικά απορρίμματα, που παράγουν σε έναν χρόνο δύο μόλις άνθρωποι, μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για ένα ωραιότατο παγκάκι βάρους 50 κιλών, για το πάρκο της γειτονιάς σας;

Η ομάδα της The New Raw μετατρέπει τα πλαστικά απορρίμματα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης σε ένα πραγματικό «θησαυρό» από χρηστικά αντικείμενα για την πόλη, όπως παγκάκια, ζαρντινιέρες, δοχεία νερού για τα κατοικίδια, πολυθρόνες και ό, τι άλλο χρειάζονται οι δημόσιοι χώροι της.

Το πρόγραμμα «Print Your City» της ομάδας αποτελεί μέρος του φιλόδοξου προγράμματος «Zero Waste City» της Coca-Cola στην Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα εντατικοποίησης της ανακύκλωσης σε όλη την πόλη και προώθησης της κυκλικής οικονομίας, μέσω του οποίου φιλοδοξούμε να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως Νο1 πόλη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εντελώς απαλλαγμένη από πλαστικά απορρίμματα.

Ας δούμε όμως τι μας είπε ο Παύλος Σακκάς, ένας εκ των δύο ιδρυτών της The New Raw, Έλληνες αρχιτέκτονες που ζουν και διαπρέπουν στο Ρότερνταμ.

Παύλο, ποια είναι η The New Raw;

Είναι μία πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα το Ρότερνταμ που έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, των δημόσιων οργανισμών και των επιχειρήσεων, γύρω από θέματα περιβάλλοντος, καθώς και τη διάδοση εναλλακτικών προτάσεων για την ανακύκλωση πλαστικού και την παραγωγή αντικειμένων με καινοτόμες τεχνολογίες.

Μαζί με τη συνεργάτιδα μου Φωτεινή Σετάκη, εδώ και 3 χρόνια, που έχουμε ξεκινήσει την εταιρεία μας, μελετούμε το σημείο τομής των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και της επιστήμης της ανακύκλωσης υλικών και σχεδιάζουμε πρακτικές εφαρμογές στην καθημερινότητα όλων μας.

Από την αρχή, η The New Raw έχει επικεντρωθεί στην έρευνα για την ανακύκλωση του πλαστικού απορρίμματος με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής και εκτύπωσης 3D και περιλαμβάνει έρευνα για τα θαλάσσια και τα πλαστικά απορρίμματα, κατασκευές για προσφυγικές δομές, αποκεντρωμένη παραγωγή στα νησιά.

Όποιο όμως και να είναι το project, αυτό που αναζητούμε πάντα είναι νέους τρόπους να εφαρμόζουμε μοντέλα κυκλικής οικονομίας που διευρύνουν τους ορίζοντες της τεχνολογικής και κοινωνικής καινοτομίας. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε συνεργαστεί με οργανισμούς και φορείς όπως το Ινστιτούτο AMS Institute, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της  Delft, το Ινστιτούτο Σχεδίασης του Hong Kong Design Institute, την πόλη του Amsterdam, του Βελιγραδίου, της Σύρου και άλλους.

Τι σημαίνει δηλαδή The New Raw;

Σημαίνει η νέα πρώτη ύλη. Στόχος μας και πάθος μας είναι η επανάχρηση των υλικών, καθώς πιστεύουμε ότι όλα μπορούν να έχουν μία ευκαιρία για ένα δεύτερο ή ακόμη και τρίτο κύκλο ζωής. Εργαζόμαστε λοιπόν πάνω σε κυκλικά μοντέλα που αποδίδουν οπτικά concepts που αντέχουν και εμπνέουν για περισσότερα. Ξεκινώντας λοιπόν από αντικείμενα μικρής κλίμακας και φτάνοντας μέχρι και μεγάλες κλίμακες, κάθε ένα από τα project τα οποία δουλεύουμε καλλιεργεί ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο οικοσύστημα από συνεργάτες, προμηθευτές και ωφελούμενους που μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα αυτού που κάνουμε.

Αυτή τη στιγμή αναζητούμε συνεργάτες για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εφαρμογής των project μας και για να εξασφαλίσουμε διαχρονική διάρκεια και ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Σε αυτήν μας την αναζήτηση συναντηθήκαμε με την Coca-Cola.

Print Your City, The New Raw

Φωτογραφία: The New Raw

Ποιο είναι το πλαίσιο συνεργασίας σας με την Coca-Cola;

Καταρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι πόσο σημαντικό είναι να μιλάς την ίδια γλώσσα με τους συνεργάτες σου και να μοιράζεσαι το ίδιο πάθος. Η Coca-Cola είναι μία εταιρεία που εδώ και χρόνια έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να ανοίγει δρόμους μπροστά. Μόλις συναντηθήκαμε με την ελληνική ομάδα και μας είπε ότι θέλει να υλοποιήσει στη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλης σημασίας πιλοτικό πρόγραμμα για μηδενικά απορρίμματα, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καταλάβαμε αμέσως ότι μπορούσαμε να εφαρμόσουμε το рroject Print My City που εφαρμόσαμε πρώτη φορά σε μικρή κλίμακα, το 2016 στο Άμστερνταμ.

Πείτε μας λίγα λόγια για το рroject «Print My City».

Με το рroject «Print My City» χρησιμοποιούμε την τεχνολογία 3D printing για να επανασχεδιάσουμε τη χρήση του δημόσιου χώρου, με την υιοθέτηση μίας καινοτομικής και απλής ιδέας.

Αντί το πλαστικό να είναι επιβάρυνση για την πόλη, το κάνουμε σε πρακτική λύση. Συλλέγουμε λοιπόν πλαστικές συσκευασίες και τις μετατρέπουμε, σε χρηστικά αντικείμενα, στον δημόσιο χώρο, για να τα χαίρονται όλοι, όπως παγκάκια, γλάστρες, δοχεία νερού για τα κατοικίδια και άλλα.

Αυτή όμως δεν είναι μία απόφαση που την παίρνουμε εμείς, αλλά οι ίδιοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Μέσω της ιστοσελίδας της δράσης, οι κάτοικοι θα συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή της τελικής χρήσης αλλά και των σημείων που επιθυμούν να τοποθετηθούν. Είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που υλοποιούμε αυτήν την εφαρμογή σε τόσο μεγάλη κλίμακα, την κλίμακα μίας ολόκληρης πόλης.

Ο βαθμός καινοτομίας είναι μεγάλος και η μεγάλη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η αντίδραση των πολιτών γιατί η επιτυχία εξαρτάται από τον βαθμό ανταπόκρισης των Θεσσαλονικέων. Θέλουμε κατά συνέπεια, να προκύψει, ένα ελκυστικό αφήγημα που θα κάνει τους πολίτες να συμμετάσχουν με ενθουσιασμό, γιατί χωρίς τη συμμετοχή και τη συνεργασία δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Στόχος μας είναι να πείσουμε τους Θεσσαλονικείς ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Όλα μπορούν να έχουν προστιθέμενη αξία, ώστε να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα πολλές φορές και με αυτόν τον τρόπο να καταφέρουμε όλοι μαζί να μειώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τις εκπομπές CO2. Αντί λοιπόν να δαιμονοποιούμε το πλαστικό, ας το μετατρέψουμε σε εργαλείο, μέσα από τις τεχνολογίες αιχμής.