#MyrtosCleanup: Το χρονικό του καθαρισμού από την Coca-Cola και την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης… Και αυτή είναι μόνο η αρχή!

21/06/2019


Τι συμβαίνει όταν 120 εθελοντές βρεθούν μαζί με την Coca-Cola και την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης σε μία από τις διασημότερες παραλίες του κόσμου; Το πρωινό της Κυριακής 9 Ιουνίου, όλοι οι παραπάνω έδωσαν ραντεβού στον Μύρτο της Κεφαλλονιάς για να καθαρίσουν την πανέμορφη αυτή παραλία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Zero Waste Future». Το αποτέλεσμα; Η συλλογή πάνω από 300 κιλών υλικών και αντικειμένων από τον βυθό και την παραλία. Drones και δύτες με underwater κάμερες ήταν εκεί για να καταγράψουν τη δράση και να μας δώσουν μία πρώτη γεύση καλοκαιριού από τον Μύρτο της Κεφαλλονιάς!

Η παραλία του Μύρτου είναι η διασημότερη παραλία της Κεφαλλονιάς και μια από τις ομορφότερες του κόσμου, που φιλοξενεί κάθε χρόνο πλήθος τουριστών κι επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ανεπανάληπτο τοπίο μαγνητίζει τον επισκέπτη από ψηλά, με τα καταπράσινα βράχια να καταλήγουν σταδιακά σε μια εντυπωσιακή παραλία με άσπρα βότσαλα. Η πραγματική μαγεία, όμως, έρχεται με την κατάβαση στην αμμουδιά και το αντίκρισμα του απέραντου γαλάζιου και της άγριας και φυσικής ομορφιάς της παραλίας! Επομένως, δε θα μπορούσε παρά να αποτελεί το ιδανικότερο πεδίο δράσης για αυτή την πρωτοβουλία καθαρισμού!

Η αρχή ενός κινήματος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών πραγματοποιήθηκε ο εμβληματικός καθαρισμός της παραλίας του Μύρτου από την Coca-Cola και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με τη συμμετοχή του Δήμου Κεφαλλονιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος της Coca-Cola στην Ελλάδα, «Zero Waste Future». Ο στόχος ήταν ένας και κοινός: η έκθεση των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού στις αρχές της ανακύκλωσης και η ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο ζήτημα των απορριμμάτων στις παραλίες, που επιβαρύνουν τόσο τη ρύπανση των θαλασσών, όσο και τον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Παράλληλα, εισάγει και νέες, καινοτόμες υποδομές και διαδικασίες για την αναβάθμιση της διαδικασίας συλλογής, την ανάκτηση της ανακύκλωσης αλλά και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Όμως αυτή είναι μόνο η αρχή!

Το αποτέλεσμα της δράσης στον Μύρτο

Ξεκινώντας, λοιπόν, από τον Μύρτο της Κεφαλλονιάς, τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν, διαχωρίστηκαν με βάση το είδος (ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα υλικά) και τον όγκο τους.

Στη συνέχεια, τα ανακυκλώσιμα είδη μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Πάτρα για να καταμετρηθούν, ενώ τα μη-ανακυκλώσιμα υλικά απορρίφθηκαν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Κεφαλλονιάς. Συνολικά, λοιπόν, 40 σακούλες γέμισαν, πάνω από 300 κιλά απορριμμάτων και υλικών συλλέχθηκαν, ενώ 120 εθελοντές από την Αθήνα και την Κεφαλλονιά συμμετείχαν στην εμβληματική ενέργεια!

Οι συνεργασίες στην καρδιά της δράσης

Φυσικά, μία τέτοια δράση δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί με επιτυχία χωρίς την πολύτιμη συμβολή μιας σειράς συνεργατών. Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, τοπικοί φορείς, τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σύλλογοι, στήριξαν την προσπάθεια της Coca-Cola να υλοποιήσει το όραμα της για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα»!

Ομάδες προσκόπων από το δεύτερο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αργοστολίου, αλεξιπτωτιστές, εκπαιδευμένοι δύτες από το Pirate Divers Club της Κεφαλλονιάς, αλιευτικοί σύλλογοι, ο φορέας διαχείρισης εθνικού δρυμού Αίνου μαζί με τον Δήμο Κεφαλλονιάς έδωσαν το «παρών» στην ενέργεια, στέλνοντας όλοι μαζί το ηχηρό μήνυμα για πιο καθαρές παραλίες.

Αξιοσημείωτη ήταν και η συμβολή άλλων υποστηρικτών, που συμμετείχαν στη δράση. Η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), η Ολοκληρωμένη Συλλογική Εναλλακτική Διαχείριση Συσσωρευτών Πανελλαδικής Εμβέλειας Α.Ε. (COMBATT), το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών (ΣΥΔΕΣΥΣ), το Συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ (ΣΑΝΚΕ Ε.Π.Ε.) και η εταιρία Eco Elastica στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας πως όλοι μαζί, μέσα από συνεργασία, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά!

Για έναν κόσμο όπου τίποτα δεν πάει χαμένο

Η Coca-Cola, με όραμα «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα», σχεδίασε και υλοποίησε το πρόγραμμα «Zero Waste Future», με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να γίνει η πρώτη πόλη με προοπτική μηδενικών απορριμμάτων στην Ελλάδα. Φέτος, κι έπειτα από τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου, το πρόγραμμα συνεχίζεται δυναμικά και επεκτείνει τη δράση του στις παραλίες, με το πρόγραμμα «Zero Waste Beaches».

Η επόμενη ημέρα του «Zero Waste Future» είναι εδώ

Με αφετηρία, λοιπόν, τον Μύρτο, η Coca-Cola αυτό το καλοκαίρι επεκτείνει το πρόγραμμα «Zero Waste Future» και στις παραλίες, και με τη σημαντική συμβολή όλων των συνεργατών της υλοποιεί μια σειρά δράσεων σε επιλεγμένες παραλίες της Ελλάδας. Μέσα από αυτή τη μεγαλεπήβολη πρωτοβουλία, η εταιρία φιλοδοξεί, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, να συμβάλλει στη μετάδοση του μηνύματος για την προστασία του πλανήτη που όλοι μοιραζόμαστε, και καλεί

τους καταναλωτές να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις που θα ακολουθήσουν, υπογραμμίζοντας πως «δεν αρκεί να κάνουμε αναψυκτικά, χρειάζεται να κάνουμε τη διαφορά!»

«Σε εσάς, όπως και σε εμάς, δεν αρκεί να φτιάχνουμε αναψυκτικά. Χρειάζεται να κάνουμε τη διαφορά. Γι’ αυτό συμβάλλουμε αποφασιστικά στη μείωση των απορριμμάτων, με προγράμματα που υποστηρίζουν την υιοθέτηση μίας νέας νοοτροπίας απέναντι στα απορρίμματα σε όλη την  Ελλάδα, ενώ στηρίζουμε έργα αναβάθμισης της διαδικασίας συλλογής, ανάκτησης της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Έτσι, όσο εσείς διαβάζετε αυτό, εμείς συνεχίζουμε και καλούμε ολοένα και περισσότερους να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας» ανέφερε η Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα.