Διάβασε εδώ, ποιος ήταν ο Δρ. Joseph Jacobs, ο άνθρωπος που ίδρυσε το φαρμακείο

Από την Αθήνα, στην Ατλάντα

Ο Jacobs γεννήθηκε στο Jefferson και σπούδασε, υπό την εποπτεία του Δρ.Crawford W. Long, του γιατρού από το Jefferson που εισήγαγε τον αιθέρα, σαν μορφή αναισθητικού, και ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του Jacobs από το Πανεπιστήμιο της Georgia.

Joseph B. Jacobs - Coca-Cola
Δρ. Joseph Jacobs. Πηγή: Κέντρο Ιστορίας Ατλάντα.
Μετά την αποφοίτησή του, ο Jacobs συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Φαρμακευτική Σχολή της Philadelphia, πριν επιστρέψει στην Αθήνα των Η.Π.Α, για να ανοίξει τη δική του φαρμακευτική εταιρεία.  Η ανάπτυξη της Ατλάντα τον ώθησε να μετακομίσει εκεί, τον Ιανουάριο του 1884, όταν και εξαγόρασε τη φαρμακευτική εταιρεία «Taylor Pharmacy», στην Ατλάντα.  

Το 1929, ο Jacobs γράφει ένα άρθρο για το φαρμακευτικό περιοδικό «Drug Topics», με τίτλο  «Πώς κέρδισα και έχασα το ενδιαφέρον μου για την Coca-Cola». Σε αυτό το άρθρο περιγράφει, την επιχείρηση διανομής σόδας, που φιλοξενούσε στο κτήριο του.

«Στην είσοδο του κτηρίου, στα δεξιά, υπήρχε ένα μαγαζί που διέθετε και μηχάνημα σόδας, το οποίο διαχειρίζονταν ο Willis Venable, ο αδερφός του, John Venable και ο γιος του,  Edward Venable, (σήμερα ιδιοκτήτης ενός από τα καλύτερα εστιατόρια της Ατλάντα.) και έκαναν χρυσές δουλειές. Κατά μέσο όρο έκαναν $150.00 την ημέρα, από την πώληση διαφόρων ποτών

Την εποχή εκείνη, τέτοιες επιχειρήσεις στήνονταν μέσα σε φαρμακεία, σε ειδικό χώρο που διέθετε ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου. Αυτή ήταν και η περίπτωση των Venable και Jacobs.

Ένας πανούργος επιχειρηματίας

Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας πως ήταν τα φαρμακεία το 1886. Περισσότερο έμοιαζαν με παντοπωλεία που διέθεταν επίσης και φάρμακα. Προσέλκυαν και άνδρες και γυναίκες και συχνά ήταν μέρη στα οποία μαζεύονταν οι κάτοικοι της γειτονιάς, για να ανταλλάξουν τα νέα της ημέρας, να αγοράσουν τα προϊόντα που χρειάζονταν και να δροσιστούν με λίγη σόδα. Τέτοιο ήταν και το φαρμακείο του Jacobs, στην Ατλάντα. Ένας λόγος που ήταν δημοφιλές, ήταν οι καινοτομικές, επιχειρηματικές πρακτικές του Δρ. Jacobs.

Ήταν από τους πρώτους εμπόρους λιανικής που πουλούσε τα αγαθά του με έκπτωση. Οι εκπτώσεις προσέλκυαν πολλούς πελάτες, αλλά εξαγρίωναν τους ανταγωνιστές, οι οποίοι τον βομβάρδιζαν με απειλές και μηνύσεις. Εντούτοις, ο Δρ. Jacobs επέμεινε στη στρατηγική του.

Όπως  ο ίδιος έγραψε, στο άρθρο του 1929, ήταν για λίγο ο συνιδιοκτήτης της «The Coca-Cola Company», αφού ο Willis Venable είχε πάρει μερίδιο στην εταιρεία από τον Δρ. John Pemberton, τον άνθρωπο που δημιούργησε το αναψυκτικό Coca-Cola. Με αυτήν την εξαγορά, ο Pemberton διατηρούσε το μερίδιό του, αλλά ταυτόχρονα εισέπραττε ποσοστά ανά γαλόνι, από τον  Venable. Τελικά όμως ο Venable, λόγω έλλειψης μετρητών, πούλησε το μερίδιό του από τη φόρμουλα στον Jacobs.

Πουλάει τη συμμετοχή του στον Asa Candler

Σε αυτό το σημείο μπαίνει στην ιστορία ο Asa Candler. Ο Jacobs και ο Candler ‘ήταν γνωστοί, ως οι καλύτεροι φαρμακοποιοί της Ατλάντα. Μάλιστα ο Asa είχε κανονίσει να εκπαιδευθεί ο γιος του, Charles Howard Candler, στο φαρμακείο του Jacobs.

Ο Candler όμως ήθελε να βγει από τη δουλειά του φαρμακείου και παράλληλα ο Jacobs του δήλωσε ότι ήξερε λίγα για την Coca-Cola και είχε χάσει το ενδιαφέρον του για το προϊόν. Έτσι, οι δύο άνδρες έκαναν μία συμφωνία, η οποία προέβλεπε να δώσει ο Candler στον Jacobs μερίδιο από το εργοστάσιο υαλουργίας του, με αντάλλαγμα το μερίδιο του Jacobs στην Coca-Cola. Αργότερα ο Candler διεκδίκησε και το μερίδιο του Pemberton και σύντομα είχε πλήρη έλεγχο της εταιρείας.

Το φαρμακείο του Jacobs Drug Store, στη συμβολή των οδών Peachtree και Roswell, στην καρδιά του Buckhead, περίπου το 1944.
Το φαρμακείο του Jacobs Drug Store, στη συμβολή των οδών Peachtree και Roswell, στην καρδιά του Buckhead, περίπου το1944.


«Αφού διέθεσα το ποσοστό μου στην Coca-Cola στον κ. Candler, δεν είχα πλέον καμία εμπλοκή σε αυτήν την επιχείρηση, γεγονός που αποδεικνύει την κακή μου κρίση» γράφει στο ίδιο άρθρο ο Jacobs, αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται από την προσεχή, επιχειρηματική του πορεία.

Η ζωή μετά την  Coca-Cola

Από το ένα και μοναδικό μαγαζί του στην Ατλάντα, ο Jacobs συνέχισε να αναπτύσσεται επιχειρηματικά και έγινε το καλύτερο φαρμακείο της πόλης. Όταν πέθανε, τον Σεπτέμβριο του 1929, είχε στην ιδιοκτησία του άλλα 8 μαγαζιά, στην Ατλάντα. Ο γιος του, Sinclair Jacobs, επίσης φαρμακοποιός, συνέχισε την ανάπτυξη της αλυσίδας και έφτασε τα 21 καταστήματα στον νότο, μέχρι που την πούλησε, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην «Revco Drugs».

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσετε τη φράση «Η Coca-Cola σερβιρίστηκε, για πρώτη φορά, στις 8 Μαΐου, στο φαρμακείο του Jacobs», καταλαβαίνετε ακριβώς τι σημαίνει αυτό .

Μάθε περισσότερα για την ιστορία της Coca-Cola εδώ

 

Μείνε και εξερεύνησε