Ξυπνώντας σήμερα το πρωί, πιθανόν να σας πήρε περίπου μια ώρα να ετοιμαστείτε. Βούρτσισατε τα δόντια σας, κάνατε ένα ντους και μετά ντύθηκατε. Ισως αν πεινούσατε να ετοίμασατε και το πρωινό σας, βλέποντας κάποια πρωινή εκπομπή. Κάποιοι απο εσάς ξεπροβοδίσατε τα παιδιά σας στο σχολείο, κάποιοι κάνατε μια γρήγορη επανάληψη για το διαγώνισμα που έχετε σήμερα,  ενώ κάποιοι άλλοι, ίσως να απαντήσατε σε κάποιοα emails που λάβατε, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εγώ; Κόπηκα ξανά στο ξύρισμα.

Ανεξάρτητα όμως απο το ποιοί είστε ή το που ζείτε, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Τη μια αυτή ώρα, 900 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων αφέθηκαν στους ωκεανούς του πλανήτη. Περίπου ο όγκος 600 αυτοκινήτων μεσαίου τύπου.

Αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

Επίσης είναι μη βιώσιμο και αν αφεθεί στην τύχη του, τα πλαστικά απορρίμματα θα πνίξουν τους ωκεανούς μας και τις υδάτινες διαδρομές. Η ρύπανση αυτή συνιστά ξεκάθαρο κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή.

Αλλά μη νομίζετε ότι αυτό δεν μας αφορά όλους και όλες.Η μόλυνση αυτή θα έχει επιπτώσεις και πέραν της άγριας ζωής.

Το πρόβλημα των συσκευασιών στον πλανήτη είναι ένα σύμπτωμα μιας πολύ πιο σοβαρής επιπλοκής. Χρησιμοποιούμε τον πλανήτη μας λες και είναι αναλώσιμος και απλά θα χρησιμοποιήσουμε άλλον έναν που μας περιμένει στο ράφι. Στην πραγματικότητα όμως, σε παγκόσμια κλίμακα, η χρήση των φυσικών πόρων  διπλασιάστηκε, σε σχέση με την αύξηση του πληθυσμού, κατα τον 20ο αιώνα.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, η χρήση τέτοιων υλικών έφτασε περίπου τους 90 δισεκατομμύρια τόνους, το 2017 – τρεις φορές περισσότερο, από τον όγκο που χρησιμοποιήθηκε το 1970. Χρησιμοποιούμε και ρυπαίνουμε τους φυσικούς μας πόρους, με ραγδαίως αναπτυσσόμενο ρυθμό.

Συμπεριφερόμαστε σαν να πιστεύουμε πως δεν θα ξεμείνουμε ποτέ.

Αυτή η συμπεριφορά δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τις θάλασσες ή για τον πληθυσμό όσων κατοικούν σε παράκτιες περιοχές που πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των πλαστικών μπουκαλιών που ξεβράζονται στις ακτές τους. Αποτελεί πρόβλημα για όλους και όλες μας, οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε.

Αλλά, όπως όλα τα προβλήματα, έτσι και αυτό, αναδεικνύει μια ευκαιρία.  

Τώρα, έχουμε ακόμη μία ευκαιρία και μπορούμε να επανεξετάσουμε το θέμα των πλαστικών, των συσκευασιών και των οικονομιών μας, προς το καλύτερο. Για δεκαετίες, οι συσκευασίες των τροφίμων και των ποτών αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Σε μερικές περιπώσεις, έσωσαν ζωές.

Πράγματι, το 2017, εμείς και οι συνεργαζόμενοι εμφιαλωτές μας προσφέραμε περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια μπουκάλια νερού στους δοκιμαζόμενους και πληγέντες από τους τυφώνες Ίρμα, Χάρβευ και Μαρία. Αυτό το καθαρό νερό βοήθησε να κρατηθούν στη ζωή πολλοί συνάνθρωποί μας.  Και αυτό κατέστη δυνατό, μόνο εξαιτίας των μοντέρνων πλαστικών συσκευασιών και της τεχνολογίας αιχμής, στην εμφιάλωση του νερού.

“Το πρόβλημα των συσκευασιών στον πλανήτη είναι ένα σύμπτωμα μιας πολύ πιο σοβαρής κατάστασης. Χρησιμοποιούμε τον πλανήτη μας λες και είναι αναλώσιμος και απλά θα χρησιμοποιήσουμε άλλον έναν που μας περιμένει στο ράφι. Στην πραγματικότητα όμως, σε παγκόσμια κλίμακα, η χρήση των φυσικών πόρων  διπλασιάστηκε, σε σχέση με την αύξηση του πληθυσμου, κατα τον 20ο αιώνα.”

Ωστόσο, παραμένει δελεαστικό το να οραματιζόμαστε, με ρομαντική διάθεση, έναν κόσμο χωρίς συσκευασίες. Είναι εύκολο να υποθέτουμε πως αν ξεφορτωνόμασταν τα πλαστικά μπουκάλια και τα κουτάκια αλουμινίου η ζωή θα καλυτέρευε για τα ζώα, τους ανθρώπους, για τον πλανήτη ολόκληρο.Η υπόθεση αυτή εσφαλμένα αγνοεί οτιδήποτε καλό μπορούν να προσφέρουν. Οι σύγχρονες συσκευασίες που προορίζονται για τρόφιμα και ποτά, περιορίζουν την  αλλοίωση και κατ’ επέκταση τη σπατάλη τους και ταυτόχρονα περιορίζουν την εξάπλωση ασθενειών. Συμβάλλουν στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Εν ολίγοις, τα μπουκάλια και τα κουτάκια ωφελούν την κοινωνία, αν είναι σχεδιασμένα σωστά και αποθέτονται στα απορρίμματα με υπευθυνότητα.

Επιχειρήσεις, όπως η Coca-Cola, μπορούν και προκαλούν τον εαυτό τους, να κάνουν περισσότερα, για να υποστηρίξουν αυτή τη φιλοσοφία και να τη διαδώσουν στην κοινωνία.

Ηγούνται μίας νέας διαδρομής.  Παίρνουν ρίσκα.

Εξελίσσονται, διαμορφώνοντας τη συνείδηση ότι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, ακολουθώντας τον σωστό και όχι τον εύκολο τρόπο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανακοινώσαμε ένα τολμηρό και φιλόδοξο στόχο: για κάθε μπουκάλι ή κουτάκι αλουμινίου που διαθέτουμε στην αγορά, μέχρι το 2030, να βοηθήσουμε στη συλλογή και ανακύκλωσή του. Ανεξάρτητα από το που αυτό προέρχεται, θέλουμε κάθε συσκευασία να έχει περισσότερες από μία ζωές.
Αυτό είναι το όραμά μας για έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα.(Α World Without Waste)Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Κόσμου Χωρίς Απορρίμματα δεν είναι εύκολη υπόθεση και εμπεριέχει πολλές μεταβλητές. Μια, εξ αυτών αφορά στον ρόλο των εταιρειών και στην υποχρέωσή τους να εξασφαλίσουν πως οι συσκευασίες τους είναι ανακυκλώσιμες. Μια άλλη αφορά στον ρόλο των ανθρώπων και στη δική τους υποχρέωση να ανακυκλώνουν. Όλοι όμως, θα πρέπει να κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε, λιγότερο ή περισσότερο,  ώστε να βεβαιωθούμε πως οι συσκευασίες που χρησιμοποιούμε δεν θα καταλήξουν εκεί που δεν ανήκουν.

Για να το επιτύχουμε αυτό, επαναξετάζουμε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των συσκευασιών μας, από τον τρόπο με τον οποίο έχουν σχεδιαστεί, μέχρι και την παραγωγή τους.

Το 2009, παρουσιάσαμε το PlantBottle, μια πρωτοποριακή καινοτόμα συσκευασία, κατασκευασμένη μέχρι και 30% από φυτικά υλικά. (δες εδώ το σχετικό βίντεο)

Εδώ και  χρόνια, εργαζόμαστε για να κάνουμε τις συσκευασίες μας 100% ανακυκλώσιμες και πιθανά θα έχετε παρατηρήσει ότι μερικά από τα μπουκάλια μας είναι ελαφρύτερα από ό, τι ήταν παλιότερα.

Και αν αυτά θεωρείτε ότι είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, δεσμευόμαστε ότι δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε εκεί.  Αναζητούμε νέους τρόπους για να βρούμε περισσότερες καινοτομίες στη χρήση του πλαστικού, ώστε να είναι βιώσιμο, και εργαζόμαστε για να συμπεριλάβουμε περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά στα πλαστικά μας μπουκάλια.

Δημιουργώντας ανακυκλώσιμα μπουκάλια και κουτάκια απαντάμε μερικώς στο πρόβλημα.

 «Ο,τιδήποτε μπορεί να ανακυκλωθεί, θα πρέπει να ανακυκλώνεται.»

Γι’αυτό, θέλουμε να βοηθησουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς μπορούν να συνεισφέρουν και αυτοί απο τη μεριά τους. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ανακυκλώνουν περισότερο και συχνότερα. Και προς αυτή την κατεύθυνση, επενδύουμε στη γνώση και στην ενημέρωση, ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους τα κατανοήσουν τι πρέπει να γίνει, πώς γίνεται και που μπορούν να ανακυκλώνουν.

«Πιστεύουμε σε μια κυκλική οικονομία, όπου πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται πολλές φορές, αντί να χρησιμοποιούνται μιά φορά και να καταλήγουν στα απορρίμματα. Και θέλουμε να πιστέψουν όλοι σ’ αυτό.»

Επίσης, θέλουμε να δουλέψουμε με τις τοπικές κοινότητες, τους ανταγωνιστές μας, ακόμα και με όσους μάς ασκούν κριτική, για να βοηθήσουμε στην ανάδειξη του σημαντικού αυτού ζητήματος.

Σε μερικές κοινότητες η ανακύκλωση είναι μια εύκολη διαδικασία. Απλά πετάς το μπουκάλι ή το κουτάκι σου σε ένα κάδο και τελειώνεις. Σε μερικές άλλες όμως, η ανακύκλωση απαιτεί σκληρή δουλειά και προσπάθεια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχουν καν κάδοι ανακύκλωσης ή η κοντινότερη υποδομή να απέχει, μέχρι και δύο ώρες με το αυτοκίνητο. Ποιος έχει χρόνο για αυτό; Και επίσης, κανείς δεν θα έπρεπε να οδηγεί τόση ώρα απλά για να ανακυκλώσει.

Επειδή η εταιρεία μας δραστηριοποιείται σε τόσες κοινότητες, ανά τον κόσμο, μπορούμε να μοιραστούμε μαζί τους τις καλύτερες πρακτικές που γνωρίζουμε. Μπορούμε να συνεργαστούμε με κυβερνήσεις, τοπικές κοινωνίες, παράγοντες του ιδιωτικού τομέα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να βοηθήσουμε να αναπτυχθούν αποτελεσματικότερα συστήματα ανακύκλωσης που θα ανταποκρίνονται στις ξεχωριστές ανάγκες της κάθε κοινότητας. Μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά στο να γίνει η ανακύκλωση μια ευκολότερη και πιο προσιτή διαδικάσία, για τον καθένα.

Στο Μεξικό αυτό ακριβώς κάναμε.

Οι εμφιαλωτές της Coca-Cola, η βιομηχανία πλαστικών και άλλοι, ένωσαν τις δυνάμεις τους και  δημιούργησαν, το 2002 ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, την Οικολογική και Επιχειρηματική Δέσμευση (Ecology and Corporate Commitment - ECOCE), με σκοπό να ενθαρρύνουν όλους και όλες, να αποκτήσουν κουλτούρα ανακύκλωσης.

Επίσης, επενδύσαμε στο να βοηθήσουμε να δημιουργηθούν δύο εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών τροφίμων PET, τις IMER και PetStar. Αυτές οι επενδύσεις απέδωσαν. Το 2016, στο Μεξικό ανακυκλώθηκε το 57% του όγκου των πλαστικών PET συσκευασιών που παρήχθησαν στη χώρα (σε σχέση με το 9% το 2002), επιτυχίες που έφεραν το Μεξικό στην πρώτη θέση παγκοσμίως, στον τομέα αυτό.

Αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνουμε.

 «Η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Κόσμου Χωρίς Απορρίμματα δεν είναι εύκολη υπόθεση και εμπεριέχει πολλές μεταβλητές. Μια, εξ αυτών αφορά στον ρόλο των εταιρειών που έχουν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν πως οι συσκευασίες τους είναι ανακυκλώσιμες. Μια άλλη αφορά στον ρόλο των ανθρώπων που έχουν την υποχρέωση να ανακυκλώνουν. Όλοι όμως, θα πρέπει να κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε, λιγότερο ή περισσότερο,  ώστε να βεβαιωθούμε πως οι συσκευασίες που χρησιμοποιούμε δεν θα καταλήξουν εκεί που δεν ανήκουν.»

«Αλλά τι γίνεται με όλα τα μπουκάλια και τα κουτάκια που ήδη βρίσκονται εκεί έξω;» θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος. «Τι κάνετε για αυτά;»

Χαίρομαι που ρωτάτε.

Επειδή έχουμε ανακοινώσει το στόχο μας, με ημερομηνία το 2030, δεν σημαίνει πως ξεκινάμε από την αρχή.

Από το 1995,  παραμένουμε ο σημαντικότερος χορηγός της μεγαλύτερης εθελοντικής προσπάθειας παγκοσμίως που αφορά στην προστασία των ωκεανών, του Διεθνούς Οργανισμού Καθαρισμού των Ακτών για την Διάφύλαξη των Ωκεανών. —Ocean Conservancy’s International Coastal Cleanup.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας, βοηθήσαμε να κινητοποιηθούν 11 εκατομμύρια ανθρώποι και να συλλεχθούν 220 εκατομμύρια λίβρες σκουπιδιών, από 375,00 μίλια ακτογραμμών.

Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, αν συνεργαστούμε όλοι και όλες μαζί.

Καμιά εταιρεία, οργανισμός, κυβέρνηση ή άτομο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αυτό, χωρίς βοήθεια.

Φανταστείτε, αν η κάθε εταιρεία που πουλά συσκευασίες συμπορευόταν μαζί μας, σ’αυτό το ταξίδι.

Φανταστείτε, αν όλοι παρείχαμε γνώση και πόρους, για την επίλυση του προβλήματος. Φανταστείτε, αν όλοι και όλες βοηθούσαμε να κρατήσουμε τα υλικά συσκευασίας, μακριά από εκεί που δεν ανήκουν.

Ξαφνικά ένας Κόσμος Χωρίς Απορρίμματα θα φάνταζε ρεαλιστικός.

Όταν όλοι συνταχτούμε, μέσω της συντονισμένης και συλλογικής δράσης, μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική, διαφορά, με διάρκεια στον χρόνο. Αυτή τη στάση και νοοτροπία πρέπει να υιοθετήσουμε και να αποτελέσει την κατευθυντήρια αρχή, με την οποία όλοι και όλες θα λειτουργούμε.
Γιατί από τη στιγμή που ξεκινήσατε να διαβάζετε το κείμενο αυτό, εκτιμάται ότι 40.000 πλαστικές φιάλες έχουν ήδη φτάσει στους ωκεανούς μας.
Μαζί, μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό.

Μαζί, ίσως να μπορέσουμε και να τον μηδενίσουμε. Θα απαιτηθεί, ωστόσο, σκληρή δουλειά, αφοσίωση και επενδύσεις από πολλούς παίκτες, αλλά είμαι βέβαιος πως αξίζει τον κόπο, για το όφελος του πλανήτη μας, των κοινοτήτων μας και της επιχείρησής μας.

Τώρα, ας πιάσουμε δουλειά.

James Quincey είναι ο Πρόεδρος και  CEO  της The Coca-Cola Company

Δείτε εδώ το βίντεο, με το όραμα μας, για έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα.

Ένας κόσμος χωρίς απορρίμματα. Γίνεται?