Πως η συνεργασία της Coca-Cola Ελλάς και του The Coca-Cola Foundation, με τη ΜΚΟ МеXoXo έδωσε ζωή στα όνειρα εκατοντάδων γυναικών σε όλη την Ελλάδα.Από το 2010 μέχρι σήμερα, η Coca Cola Ελλάς, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), έχει επενδύσει σημαντικά, στην Ελλάδα, σε προγράμματα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η στήριξη των νέων, η ενίσχυση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδίασε το 2017, το πρόγραμμα «Counting Stars» που στόχο έχει να ενδυναμώσει γυναίκες, κυρίως από μη αστικές περιοχές της Ελλάδας, να βρουν τον…επιχειρηματικό τους δρόμο και να τις στηρίξει στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα.

Η Μ.Κ.Ο МеΧoΧo, είναι ο οργανισμός που υλοποίησε με επιτυχία τον πρώτο κύκλο του προγράμματος που ολοκληρώθηκε, πριν από λίγους μήνες, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 600 γυναικών από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, μέχρι τα νοτιότερα χωριά της Κρήτης.

Ποια είναι όμως η ψυχή πίσω από τη МеΧoΧo;

Πριν από πέντε ακριβώς χρόνια, η Ελπίδα-Αναστασία Κόκκοτα αποφάσισε να εγκαταλείψει  το «αμερικανικό όνειρο» και να επιστρέψει στην Ελλάδα, για να μοιραστεί τις εμπειρίες της με άλλες γυναίκες που δεν έχουν εύκολα ανάλογες ευκαιρίες, ώστε να κυνηγήσουν και εκείνες το δικό τους όνειρο ζωής. Την «ανακαλύψαμε» επί τω έργω, στα Άγραφα, στο πλευρό της κυρίας Νίκης, να της εξηγεί πώς να σχεδιάσει το νέο επιχειρηματικό πλάνο του εστιατορίου της και μας μίλησε για τη δουλειά της, μας εξήγησε γιατί γύρισε στην Ελλάδα, τι προσέφερε η συνεργασία της με την Coca-Cola.

Ελπίδα, παρά το νεαρό της ηλικίας σου, έχεις μία εντυπωσιακή πορεία, ήδη πολλές διακρίσεις και μία πολύ σημαντική προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Μίλησε μας για αυτά.

Το 2010 έφυγα για τη Βοστώνη για να κάνω το MBA μου, με έμφαση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού, είχα πάντα την αγωνία ποιον δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσω για να είμαι πρώτα καλά με τον εαυτό μου και ταυτόχρονα χρήσιμη στην κοινωνία, Μέσα από αυτήν την προσωπική αναζήτηση και την εμπλοκή μου στο Hult Prize- έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς στον κόσμο, για την κοινωνική επιχειρηματικότητα- ήρθα σε επαφή με καταπληκτικούς ανθρώπους που διάβαζα και θαύμαζα, όπως τον Muhammad Yunnis, ο οποίος, για έξι ολόκληρους μήνες, έγινε μαζί με τον προσωπικό του σύμβουλο, μέντορας μου. Για έξι λοιπόν μήνες τους ακολουθούσα σιωπηλά, σε όλες τους τις συναντήσεις στην Αμερική, μέχρι που, ένα πρωί, μου είπε “Ελπίδα, βλέπω την φωτιά στα μάτια σου να αλλάξεις τον κόσμο. Γιατί δεν το κάνεις;” Και έτσι πήρα το θάρρος και έφυγα για το Μεξικό, μία χώρα όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για στήριξη των γυναικών, και ξεκίνησα τη MeXOXO, το 2013.

Φανταστείτε ότι ακόμη και σε μεγάλες πόλεις του Μεξικού, οι γυναίκες δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει business plan, περισσότερες έχουν μετά βίας τελειώσει τη βασική εκπαίδευση και ελάχιστες έχουν κάποια ευκαιρία να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν κάτι δικό τους.

Ταξιδεύοντας παράλληλα και αλλού και διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος και σε άλλες χώρες, ακόμη και του ανεπτυγμένου κόσμου, σκέφθηκα ότι για να έχει οποιοδήποτε αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια και να μην είναι μία σταγόνα στον ωκεανό, θα έπρεπε να συνεργαστώ με τους καλύτερους.

Είναι βασική μου πεποίθηση  ότι μόνο μέσα από τις συνέργειες μπορεί να καρποφορήσει οτιδήποτε. Αναζήτησα λοιπόν τους οργανισμούς εκείνους και τις εταιρείες που ασπάζονται τη φιλοσοφία της αλληλεγγύης και της προσφοράς και θα ήταν πρόθυμοι να στηρίξουν την προσπάθειά μου. Έχοντας αυτά τα κριτήρια στο μυαλό μου, ο δρόμος μου με έφερε στο Ίδρυμα Clinton, στο Ίδρυμα της Coca-Cola και μέσω αυτού στην Coca-Cola Ελλάς, οργανισμοί οι οποίοι αξιολόγησαν θετικά τα μέχρι τότε αποτελέσματα της δράσης της МеΧoΧo και την πρόθεσή μου να αφοσιωθώ στους στόχους μου και ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρότασή μου.

Αυτές οι συνεργασίες αποδίδουν περισσότερο και από τις προσδοκίες μου!

Για να καταλάβετε, μέχρι σήμερα έχουμε έρθει κοντά, εκπαιδεύσει, συζητήσει, καθοδηγήσει 2.457 γυναίκες στο Μεξικό, τις ΗΠΑ, το Νεπάλ, τη Λιβερία και την Ελλάδα, μέσω εκπαιδευτικών δράσεων που τις βοηθούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να κάνουν τα όνειρά τους, τις ιδέες τους, μία βιώσιμη επιχείρηση ή να κυνηγήσουν αυτό που πραγματικά θέλουν.

Ήμασταν κοντά στη Σάμι στο Νεπάλ και 286 γυναίκες που είναι μαζί της.

Στηρίξαμε τη Μπέτυ στη  Λιβερία να τελειώσει τις σπουδές της και να ζήσει το μωράκι της

Σταθήκαμε δίπλα στη Μέριλιν, μία γυναίκα που έχασε νωρίς το παιδί της, να δώσει την αγάπη της σε 1.500 παιδιά, σε 93 ορφανοτροφεία στο Μεξικό.

Δεν σταματούμε όμως εκεί.

Υποστηρίζουμε την επιπλέον εκπαίδευση, καθώς και την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για τα 40 παιδιά του Σκαγιοπουλείου ορφανοτροφείου στην Πάτρα.

Καθοδηγούμε την κα Νίκη στα Άγραφα πώς να αναπτύξει τα εστιατόριο-ξενώνα της, την Αθηνά, στο Κρίκελο να τυποποιεί και να εξάγει τις μαρμελάδες της, να συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις, να τολμήσει.

«Ο δικός μου, φιλόδοξος στόχος, που αποτελεί και την προσωπική μου δέσμευση στο ίδρυμα Κλίντον και στον ίδιο τον Πρόεδρο Κλίντον είναι να βοηθήσω 5,000 γυναίκες μέχρι το 2020. Είμαστε στα μισά του δρόμου αυτού.»

Να τολμήσουν. Να πιστέψουν στους εαυτούς τους. Να επιμείνουν, γιατί όταν έχεις ένα όραμα πρέπει να επιμένεις. Αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος και όλα τα υπόλοιπα έρχονται με σκληρή και μεθοδική δουλειά.

Ο δικός μου, φιλόδοξος στόχος, που αποτελεί και την προσωπική μου δέσμευση στο ίδρυμα Κλίντον και στον ίδιο τον Πρόεδρο Κλίντον είναι να βοηθήσω 5,000 γυναίκες μέχρι το 2020. Είμαστε στα μισά του δρόμου αυτού.

Γνώρισε την Ελπίδα-Αναστασία Κόκκοτα.

Το 2010 έφυγε  για τη Βοστώνη για να κάνει το MBA της και από εκεί ξεκίνησε το μυθικό της ταξίδι. Μέσα από την εμπλοκή της στο Hult Prize, έναν από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους διαγωνισμούς για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, γνώρισε  τον Muhammad Yunnis και τον προσωπικό του σύμβουλο οι οποίοι έγιναν μέντορες της και την ενέπνευσαν να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο κοινωνικής προσφοράς. Έτσι, to 2013 ίδρυσε τη MKO МеXoXo, μέσω της οποίας έχει βοηθήσει και εκπαιδεύσει 2.457 γυναίκες, από το Μεξικό, τις Η.Π.Α., το Νεπάλ και την Ελλάδα πώς  να βασιστούν στις δυνάμεις τους και να αναπτύξουν κοινωνική και επιχειρηματική δράση.

Στην πορεία της αυτή, ήρθε σε επαφή με το Coca-Cola Foundation και την Coca-Cola Ελλάς για να σχεδιάσουν μαζί ένα πρόγραμμα αποκλειστικά για την Ελλάδα. Σήμερα, έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, στο οποιο έχουν πάρει μέρος περισσότερες από 600 γυναίκες.

Η Ελπίδα είναι σήμερα Πρόεδρος του Hult Prize Greece, ιδρύτρια της MeXOXO, διοργανώτρια του FxD, του πρώτου, παγκόσμιου φεστιβάλ μόδας στη ψηφιακή εποχή, με  σκοπό να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει 5000 νέες γυναίκες στη μόδα, την τεχνολογία και την αυτοδημιούργητη επιχειρηματικότητα και έχει δεσμευτεί, απέναντι στον εαυτό της και το ϊδρυμα Clinton, να βοηθήσει 5.000 γυναίκες στον κόσμο μέχρι το 2020!

Έχει βραβευτεί με το 1ο βραβείο των GreekInternational Women Awards, για τη διεθνή  της δράση, με τη MeXOXO.

Τι σημαίνει MeXoXo για εμάς και για εσένα λοιπόν;

Η MeXoXo είναι η προσωπική μου ευλογία. Ξεκίνησε από τη

 δική μου ανάγκη να αποκτήσω αυτοπεποίθηση, να πιστέψω, εν τέλει και εγώ στον εαυτό μου, να αυτοβελτιωθώ και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία το καταφέρνω, γιατί δεν δίνω μόνο όλη μου την ενέργεια και το πάθος, παίρνω κιόλας. Παίρνω αγάπη, παίρνω μαθήματα ζωής, κερδίζω καινούριες φίλες που στέκονται σε εμένα και στέκομαι εγώ σε εκείνες. Άλλωστε αυτή είναι και η σημασία του ίδιου του ονόματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης MeXoXo (Με=εγώ, εμένα, ΧοΧο=αγκαλιές και φιλιά): πρώτα να πιστέψουμε στον ίδιο μας τον εαυτό και μετά θα αγαπήσεις και θα αγαπηθείς πολύ!

Πες μας μία εμπειρία σου, μέσα από το πρόγραμμα, που σε έκανε να συγκινηθείς περισσότερο και σε έκανε να πιστέψεις ότι αξίζει τον κόπο;

Δεν ξέρω ποια περίπτωση να πρωτοδιαλέξω. Όλες είναι διαφορετικές, όλες είναι μοναδικές.

Άλλες στα πρώτα τους βήματα, άλλες ξεκινούν από την αρχή, στη μέση της ζωής τους, άλλες με τη στήριξη της οικογένειας τους, άλλες χωρίς. Όλες όμως είναι γυναίκες με θέληση για ζωή και προσφορά και γεμάτες ενέργεια.

Θα πω όμως για τις αγαπημένες μου κοπέλες του Matr3ve, ένα  fashion blog που δημιούργησαν πρόσφατα 3 15χρονα κορίτσια, με στόχο  να βοηθήσει όλες τις έφηβες κοπέλες να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να αγαπούν τον εαυτό τους για αυτό που είναι. Με συγκινούν, όχι μόνο γιατί είναι οι μικρότερες σε ηλικία κοπέλες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά γιατί, σε αυτή τη μικρή ηλικία, πήραν την ώριμη απόφαση να μην κοιτούν μόνο το δικό τους καλό, αλλά και των γύρω τους. Πρόσφατα, έκλεισαν την πρώτη τους επαγγελματική συνεργασία. Μπορώ να μην είμαι συγκινημένη;

Πως είναι η δομή των προγραμμάτων της MeXoXo; Τι ακριβώς υπηρεσίες προσφέρετε σε όλες αυτές τις γυναίκες και ποιες ηλικίες καλύπτετε;

Η εκπαίδευση γίνεται μέσα από διαδραστικά workshops, σεμινάρια, συζητήσεις αλλά και συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με γυναίκες που μας το ζητούν ή κρίνουμε εμείς ότι χρειάζονται εξατομικευμένη παρακολούθηση. Σκεφθείτε ότι σε χώρες, όπως το Μεξικό, η Λιβερία ή το Νεπάλ, τα πράγματα για τις γυναίκες δεν είναι τόσο ευνοϊκά. Σε άλλες περιπτώσεις η νομοθεσία στερεί ακόμη από τις γυναίκες βασικά ατομικά δικαιώματα, σε άλλες περιπτώσεις, όπως στα ελληνικά μη αστικά κέντρα, συναντήσαμε γυναίκες σε κατάθλιψη, που τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει και έχουν φύγει, οι άντρες έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα και οι ίδιες είχαν χάσει το νόημα της ζωής.

Σε όλες αυτές τις γυναίκες, προσφέρουμε καθοδήγηση, συμβουλευτικές υπηρεσίες, mentoring τις εκπαιδεύουμε σε γνώσεις σε βασικά, πρακτικά θέματα όπως είναι η κατάρτιση του επιχειρηματικού σχεδίου, η διαχείριση των κοινωνικών δικτύων, η οικονομική ή εμπορική διαχείριση, τις φέρνουμε σε επαφή με αρμόδιους φορείς, ιδιώτες ή εταιρείες με τις οποίες μπορούν να συνεργαστούν ή να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες και άλλα.

Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Όποια γυναίκα το πιστεύει, μπορούμε να τη βοηθήσουμε. Μας έχουν προσεγγίσει κυρίες από 25 μέχρι 65 χρονών.

Και κάτι τελευταίο: Δεν τις εγκαταλείπουμε, αφού τελειώσει το πρόγραμμα. Είμαστε δίπλα τους, όποτε μας χρειαστούν, αρκεί να σηκώσουν το τηλέφωνο και να μας καλέσουν.

Το πρόγραμμα «Counting Stars» που σχεδιάσατε και υλοποιήσατε με την Coca- Cola Ελλάς, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation έχει μέχρι στιγμής ωφελήσει 600 γυναίκες, σε όλη την Ελλάδα. Είστε ευχαριστημένη; Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Είμαι ευχαριστημένη που ολοκληρώσαμε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα και έχουμε βάλλει πρόσω ολοταχώς για το πρόγραμμα 2018-2019 που στόχο έχει να ωφελήσει 1500 γυναίκες σε όλη την Ελλάδα.

Μη με ρωτήσετε αν αυτός είναι ένας υπέρμετρα φιλόδοξος στόχος, γιατί θα σας απαντήσω ότι δεν είναι.

Ταξιδέψαμε, από τον Σεπτέμβριο του 2017, μέχρι τον Απρίλιο του 2018 σε όλη την Ελλάδα, από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, τα νοτιότερα χωριά της Κρήτης, μέχρι τα πιο απόμερα, ορεινά χωριά της Ευρυτανίας ή τα πιο τουριστικά μέρη της Σίφνου, αλλά και τις πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Πάτρας, συνεργαστήκαμε με τοπικούς συλλόγους, ενώσεις γυναικών, συνεταιρισμούς και δήμους και ποτέ δεν ήταν αρκετό. Η μία κυρία έσπευδε να μας συστήσει και τη φίλη της και εκείνη, με τη σειρά της μια άλλη φίλη της και έτσι ποτέ δεν ήταν αρκετό. Γι’ αυτό θα πάμε και θα ξαναπάμε, όσες φορές χρειαστεί, όπου μας ζητούν, όπου μας χρειάζονται.

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω θερμά όλη την ομάδα της Coca-Cola στην Ελλάδα, όχι απλά για τη στήριξή της αλλά για τη βαθιά πίστη της σε αυτό που κάνουμε. Γιατί δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρότζεκτ απλώς σαν μία ενέργεια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ακόμα, αλλά γιατί, σαν εταιρεία, έχουν μέσα στη βασική τους φιλοσοφία την αλληλεγγύη, γιατί είναι μέρος της κοινωνίας, βλέπουν το πρόβλημα και γίνονται μέρος της λύσης.

«Από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, τα νοτιότερα χωριά της Κρήτης, μέχρι τα πιο απόμερα, ορεινά χωριά της Ευρυτανίας ή τα πιο τουριστικά μέρη της Σίφνου, αλλά και τις πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Πάτρας, συνεργαστήκαμε με τοπικούς συλλόγους, ενώσεις γυναικών, συνεταιρισμούς και δήμους και ποτέ δεν ήταν αρκετό…Γι’ αυτό θα πάμε και θα ξαναπάμε, όσες φορές χρειαστεί, όπου μας ζητούν, όπου μας χρειάζονται.»

Αλήθεια, πώς σε βοήθησε η συνεργασία με την Coca-Cola;

Η Coca-Cola με βοήθησε πριν καν ξεκινήσει η συνεργασία μας.

Επειδή είμαι ένας άνθρωπος που, από τη φύση μου, θέλω να ερευνώ πολύ και να αναζητώ τις καλύτερες πρακτικές, έχω τη συνήθεια να παρακολουθώ στενά εταιρείες και πρόσωπα που ακολουθούν μία φιλοσοφία ζωής κοντά στη δική μου.

Η συνολική στρατηγική της Coca-Cola, η ανθρωποκεντρικότητα των επιλογών της, οι δράσεις της, σε κάθε τοπική κοινωνία που δραστηριοποιείται, ήταν για μένα ένα πρότυπο που θα ήθελα να ακολουθήσω.

Έτσι, διάβαζα τα πάντα για το Ίδρυμα Coca-Cola, μέχρι που το σύμπαν συνωμότησε και φτάσαμε στη συνεργασία μας, από την οποία πήρα πάρα πολλά, εξίσου πολύτιμα με τη σημαντική οικονομική της στήριξη: γνώσεις, συμβουλές, έμπνευση, resources, τεχνογνωσία και άλλα πολλά. Έμαθα να αξιολογώ σωστά και να μετρώ κάθε μου βήμα, πριν προχωρήσω στο επόμενο, έμαθα να γίνομαι καλύτερη. Τελικά δεν είναι τυχαίο, οι σπουδαίες εταιρείες, όλες κρύβουν πίσω τους, σπουδαίους ανθρώπους.

«Η Coca-Cola με βοήθησε πριν καν ξεκινήσει η συνεργασία μας.

Η συνολική στρατηγική της Coca-Cola, η ανθρωποκεντρικότητα των επιλογών της, οι δράσεις της, σε κάθε τοπική κοινωνία που δραστηριοποιείται, ήταν για μένα ένα πρότυπο που θα ήθελα να ακολουθήσω.»

Αν είχες να διαλέξεις ένα στοιχείο που θα κρατούσες από τη μεταξύ σας συνεργασία, το πιο πολύτιμο, για σένα, ποιο θα ήτα αυτό;

Η Εμπιστοσύνη. Παρακαλώ, γράψτε το με κεφαλαίο το Ε. Δεν είναι καθόλου εύκολο, ούτε γνωρίζω πολλά παραδείγματα εταιρειών που να δίνουν ευκαιρία σε έναν νέο άνθρωπο, με μικρή ιστορία πίσω του, να δείξει τι μπορεί να κάνει. Πολλές εταιρείες δεν σου ανοίγουν καν την πόρτα να σε ακούσουν.

Η Coca-Cola στην Ελλάδα με εμπιστεύθηκε και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ!

Τι είναι το Πρόγραμμα «Counting Stars» της Coca-Cola Ελλάς και της  Μ.Κ.Ο. MeXoXo, με την υποστήριξη του Coca-Cola Foundation

Το Counting Stars είναι ένα πρόγραμμα που έχει σαν στόχο να δώσει σε γυναίκες από όλη την Ελλάδα και κυρίως σε γυναίκες που βρίσκονται σε μη αστικές περιοχές, τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις δυνάμεις και τις δεξιότητες τους και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο μέσα από ομαδικά εργαστήρια αλλά και ατομικές συναντήσεις, θέλει να «εξοπλίσει» γυναίκες με γνωστικά, πρακτικά  αλλά και ψυχικά εφόδια να αναπτύξουν την ιδέα τους και να τη μετατρέψουν σε βιώσιμη επιχείρηση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση σε πρακτικά ζητήματα όπως η διαμόρφωση του επιχειρηματικού σχεδίου, η διαχείριση των κοινωνικών δικτύων, η ανάπτυξη της εμπορικής τους πολιτικής, η διαδικασία της εξαγωγικής δραστηριότητας και άλλα θέματα. Περιλαμβάνει επίσης ενδυνάμωση των γυναικών, ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, προσωπική καθοδήγηση και άλλα.

Το πρόγραμμα «Counting Stars»  είναι ένα πρόγραμμα της Coca-Cola Ελλάς που υλοποείται από τη Μ.Κ.Ο MeXoXo, με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018 ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 600 γυναίκες από  όλη την Ελλάδα και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.

Ελπίδα, αυτό που θα σε ρωτούν όλοι είναι πώς αποφάσισες τελικά να επιστρέψεις στην Ελλάδα, από τις ΗΠΑ όπου σπούδασες και είχες ξεκινήσει μία λαμπρή καριέρα; Την ίδια απορία έχουμε και εμείς. Γιατί γύρισες;

Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός. Οι Η.Π.Α είναι μία καταπληκτική χώρα, γεμάτη ευκαιρίες για τους έξυπνους και δημιουργικούς ανθρώπους. Είναι όμως ταυτόχρονα μία σκληρή χώρα, γεμάτη μοναξιά. Η δική μου ιδιοσυγκρασία είναι διαφορετική. Έχω ανάγκη την προσωπική επαφή, τη συνύπαρξη, την κοινωνικότητα και η Ελλάδα, ακόμη, όσο και αν έχω ταξιδέψει, είναι η χώρα που  την καλλιεργεί και την ευνοεί αυτήν την κοινωνικότητα. Η Ελλάδα είναι η χώρα της αγάπης, ακόμα νοιάζεται ο ένας για τον άλλον, όσα προβλήματα και αν έχουμε, όσο και αν η κρίση βγάζει το χειρότερό μας εαυτό.

Από την άλλη πλευρά, αισθάνθηκα ότι η χώρα μου με χρειάζεται. Πικραίνομαι όταν βλέπω χώρες με μεγαλύτερα προβλήματα από τα δικά μας, χώρες που περισσότερο από το 50% του πληθυσμού τους είναι υποσιτισμένο, ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, στερείται βασικών αγαθών, να προσπαθούν, να αφήσουν πίσω τις διαφορές τους και να προχωρούν μπροστά με όραμα για ένα μέλλον καλύτερο. Πικραίνομαι όταν βλέπω γυναίκες σε επαρχιακές πόλεις να μαραζώνουν, να μη βρίσκουν διέξοδο στη δημιουργικότητά τους, απλώς και μόνο επειδή δεν βρέθηκε κάποιος να τις καθοδηγήσει.

Έτσι, αποφάσισα να επιστρέψω, να έχω έδρα μου την Ευρυτανία, εκεί που είναι και η καταγωγή μου, και από εκεί να βοηθώ όποια γυναίκα με χρειάζεται. Η Coca-Cola μου έδωσε αυτό το μικρό «σκούντηγμα» που χρειαζόμουν, με ενεθάρρυνε και να μαι!

Επέστρεψα λοιπόν και είμαι χαρούμενη, χρήσιμη και ευτυχισμένη.

«Έτσι, αποφάσισα να επιστρέψω, να έχω έδρα μου την Ευρυτανία, εκεί που είναι και η καταγωγή μου, και από εκεί να βοηθώ όποια γυναίκα με χρειάζεται. Η Coca-Cola μου έδωσε αυτό το μικρό «σκούντηγμα» που χρειαζόμουν, με ενεθάρρυνε και νάμαι!

Επέστρεψα λοιπόν και είμαι χαρούμενη, χρήσιμη και ευτυχισμένη.»

Τι θα έλεγες λοιπόν σε κάποιον/α που έχει φύγει από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ή σκέφτεται να φύγει;

Αυτό ακριβώς που είπα και παραπάνω. Η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους και όλες. Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε ένα πολύτιμο, ανθρώπινο κεφάλαιο. Ο καθένας και η καθεμία θα πρέπει να βρει που μπορεί πραγματικά να είναι χρήσιμος/η  για τη χώρα μας και να το κάνει. Πρέπει να δημιουργήσει ο ίδιος/α τις ευκαιρίες που χρειάζεται, αντί να περιμένει πότε θα ανοίξει μία θέση εργασίας ή πότε θα φύγει, για να βρει αυτήν την ευκαιρία αλλού. Η συνεργασία μου με την Coca-Cola, που ξεκίνησε με ένα mail μου,  είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μία καλή, χρήσιμη και βιώσιμη ιδέα, μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες και να βρει θερμούς υποστηρικτές τόσο σε οικονομικό όσο και σε ηθικό και γνωστικό επίπεδο.

Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να δημιουργήσει και να αρπάξει την ευκαιρία!

Δήλωσε τώρα συμμετοχή στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης γυναικών, με κατεύθυνση την επιχειρηματικότητα «Counting Stars» και ακολούθησε το δικό σου τυχερό αστέρι!

Περισσότερες πληροφορίες: http://mexoxo.com

Κλήση: 619-821-8650 ή αποστολή μηνύματος στο hope@mexoxo.org