Η Coca-Cola ξεκινά την παραγωγή ρομπότ;  Το περίεργο αυτό ερώτημα, σε λίγο δεν θα ακούγεται περίεργο, γιατί, πηγαίνοντας στα παρασκήνια, θα δούμε μια ομάδα επιστημόνων νέων τεχνολογιών και βιομηχανικού σχεδιασμού να κατασκευάζουν ένα ρομπότ που θα διανέμει αναψυκτικά στο κοινό, προς έκπληξη όλων.

Η αρχή.

Δημιουργήσαμε τον Cobot, το ρομπότ της Coca-Cola εμπνευσμένο από την ιδέα «η Coca-Cola βρίσκει εσάς, αντί εσείς να ψάχνετε την Coca-Cola»

Το 2014 ξεκινήσαμε συνεργασία με την  Fellow Robots, μια start-up εταιρεία, με έδρα στη Silicon Valley, για να δημιουργήσουμε τον Cobot 1.0, ένα Coca-Cola ρομπότ, εμπνευσμένο από την ιδέα «η Coca-Cola βρίσκει εσάς, αντί εσείς να ψάχνετε την Coca-Cola».

Ας μεταβούμε γρήγορα στις αρχές του 2016. Ο Tom North, Εμπορικός Διευθυντής Πωλήσεων Εξοπλισμού, ηγήθηκε της διαδικασίας ανάπτυξη του Cobot 2.0, σε συνεργασία με την ομάδα External Technology Acquisition (ETA).

Ο North, στην εικόνα που βλέπετε παραπάνω, εξηγεί την αυξημένη ικανότητα αποθήκευσης προϊόντων του Cobot 2.0.

Η Nancy Quan, Αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), λέει ότι η ομάδα του ETA διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για να ολοκληρωθεί ο Cobot. H ίδια δήλωσε: «Ο Cobot είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα στενής συνεργασίας με εξωτερικούς συνεργάτες, μέσω της παγκόσμιας δραστηριοποίησης της ομάδας ETA. Στο έργο αυτό, η ETA συνέδεσε τις τεχνολογικά καινοτόμες start-up εταιρείες, με τους ειδικούς μας, στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης και δημιούργησε μία ομάδα από  συνεργάτες μας, από διαφορετικά τμήματα, ώστε να γίνει μια γρήγορη εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην αγορά».
Και άλλες ομάδες συμμετείχαν στην ανάπτυξη του Cobot, αλλά όλοι είχαν ένα κοινό όραμα: να δημιουργήσουν έναν κινητό αυτόματο πωλητή που θα προσελκύει τους πελάτες, με ένα διασκεδαστικό και μοναδικό τρόπο.

Μετά την επιτυχημένη ανάπτυξη του Cobot 1.0, η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης συναντήθηκε με ομάδες της Coca-Cola, από εταιρείες,  σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Κίνα και η Ιαπωνία με ενθουσιασμό βοήθησαν να φέρουν το Cobot 2.0 στη ζωή.

Cobot 1.0

Cobot. Kινητός αυτόματος πωλητής Coca-Cola
Η σχεδίαση του Cobot 1.0 βασίστηκε στην επιστροφή στη σχεδίαση των παλιών, κλασικών αυτόματων πωλητών. Αν και άρεσε η vintage εμφάνιση στους σχεδιαστές, υπήρχε το πρακτικό πρόβλημα ότι μπορούσε να αποθηκεύσει μόλις 4 μίνι κουτάκια, γεγονός που περιόριζε σημαντικά τη χρησιμότητά του. Έτσι η ομάδα βιομηχανικού σχεδιασμού της Coca-Cola, αποφάσισε να εκμοντερνίσει τον Cobot και να επανασχεδιάσει ριζικά την εμφάνιση και λειτουργικότητά του.

«Η ρομποτική των υπηρεσιών είναι μία γοργά εξελισσόμενη βιομηχανία. Με τη συνεργασία μας με την Coca-Cola, η Fellow Robots μπορεί να παρουσιάσει την επέκταση, χρήση και εφαρμογή της ρομποτικής υπηρεσιών για αγορές καταναλωτικών προϊόντων», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Fellow Robots κ. Marco Mascorro.

Η σχεδίαση του Cobot

Δουλεύοντας πάνω σε μία παγκόσμια σχεδίαση.

Από τη στιγμή που η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης αποφάσισε να προχωρήσει με τον Cobot 2.0, φώναξαν τον James Cha, να σχεδιάσει τη νέα εμφάνιση: «Αν και στην παιδική του ηλικία ο Cobot μάς θυμίζει που βρισκόταν το πρόγραμμα «Coca-Cola Freestyle», ο τωρινός Cobot μπορεί να είναι το επόμενο μεγάλο βήμα μας, που θα χαρίζει απολαυστικές στιγμές στους δικτυωμένους πια πελάτες μας της επόμενης γενιάς» δήλωσε ο James Cha.

Ήθελε κότσια!

Το Cobot 2.0 χωράει 20 κουτάκια αλουμινίου ή μπουκαλιά Coca-Cola
Για την αντιμετώπιση του κύριου προβλήματος του Cobot 1.0, που ήταν το πρόβλημα αποθήκευσης μόνο μόλις μερικών αναψυκτικών, σχεδιάστηκε το Cobot 2.0, για να χωράει 20 κουτάκια αλουμινίου ή μπουκαλιά. Με νέα, κομψή εμφάνιση, το επόμενης γενιάς ρομπότ διαθέτει επίσης ένα «οπλοστάσιο» δεξιοτήτων που του δίνουν τη δυνατότητα να… επικοινωνεί με τους πελάτες! Μπορεί να διανείμει αναψυκτικά, να αντιδρά σε διάφορες καταστάσεις ή ακόμη και να επιβραβεύει τους πελάτες, με βάση την αντίδραση του προσώπου τους. Για παράδειγμα «χαμογελάστε και κερδίστε μία Coca-Cola»  ή «πάρτε μία πόζα και το ρομπότ θα τραβήξει την φωτογραφία σας».

Η νοημοσύνη του Cobot.

Γνωρίστε τον Cobot: το ρομποτάκι  της Coca-Cola

Το Cobot 2.0 κινείται με τη βοήθεια δύο χειριστών που χρησιμοποιούν χειριστήρια σαν αυτά των τηλεκατευθυνόμενων αυτοκινήτων. Ο ένας έχει την ευθύνη της κίνησης του Cobot, ενώ ο άλλος τις αντιδράσεις του, απέναντι στους ανθρώπους. Η ανθρώπινη νοημοσύνη κατευθύνει τον Cobot να πάρει μια φωτογραφία, να προσφέρει ένα αναψυκτικό, να χαμογελάσει ή να πάρει άλλες εκφράσεις προσώπου.

Ρομπότ, πιάσε δουλειά αμέσως!

Cobot. Kινητός αυτόματος πωλητής της Coca-Cola

Όταν γνώρισα την ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης, δούλευαν σκληρά για τη συναρμολόγηση του  «Tom» και «Jerry», των δύο Cobots που προορίζονταν να κάνουν το ντεμπούτο τους, στην Κίνα, στις αρχές Μάιου, του 2016. Για καθαρά πρακτικούς λόγους εφοδιασμού, κρίθηκε ότι ήταν  καλύτερο να δημιουργηθούν δύο μηχανές που θα λειτουργούσαν ταυτόχρονα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν τα Cobots βρίσκονται στην αγορά, η ομάδα που τα χειρίζεται εξασφαλίζει πως το ένα ρομπότ είναι γεμάτο, όταν το άλλο ξαναγεμίζει.

Χειρουργική επέμβαση στην καρδιά.

Η Fellow Robots και η Coca-Cola δημιουργούν τον Cobot.

Για να προετοιμαστούν τα «Tom» και «Jerry»,  για το παρθενικό τους ταξίδι στην Κίνα, η διεθνής ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης δούλευε συνεχόμενα, νυχθημερόν, επί τρεις εβδομάδες. Όταν τους επισκέφτηκα, ο Clayton Burnett, ένας μηχανικός του εμπορικού τμήματος, αστειευόμενος, μου εξήγησε πως «χειρουργούσε την καρδιά» του Jerry, ώστε να εξασφαλίσει  ότι η πηγή ενέργειας του ρομπότ θα λειτουργούσε αδιάλειπτα. Χρειάστηκαν περίπου έξι εβδομάδες στην ομάδα, για να συναρμολογήσει τα δύο πρώτα Cobot 2.0. Προβλέπουν όμως πως θα μπορούσαν να μειώσουν το χρόνο κατασκευής στο μισό, σε μελλοντικά πρότζεκτ.

Το πιλοτικό λανσάρισμα του Cobot 2.0.

Cobot. Ο αυτόματος πωλητής Coca-Cola

Η διεθνής ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης  της Coca-Cola δούλευε όλο το εικοσιτετράωρο, επειδή τα Tom και Jerry αναμένονταν στην Κίνα, για μια πιλοτική περιοδεία, από την Σαγκάη, στο Πεκίνο, την οποία περιμέναμε να επισκεφτούν σημαντικοί πελάτες, όπως οι κινηματογράφοι Wanda και τα σουπερμάρκετ Metro. 

Μετά την Κίνα, τα Tom και Jerry θα ταξίδευαν στα κεντρικά μας γραφεία, στην Ατλάντα για αναβάθμιση και ρυθμίσεις. Εν τω μεταξύ, η κατασκευή δύο Cobot 2.5 είναι σε εξέλιξη, για να χρησιμοποιηθούν σε δειγματοληψία προϊόντων στα στούντιο της Universal, στην Ιαπωνία (USJ), για την 15η επέτειο του πάρκου εκείνο το καλοκαίρι.

Στη φωτογραφία εμφανίζονται οι χειριστές Hannah Rittweger, ένας φοιτητής του πολυτεχνείου της Georgia που κάνει την πρακτική του στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης και ο Clarke Monroe, Διευθυντής ηλεκτρονικής, να καταφέρνουν να κάνουν τον Tom να κινείται και να πουλάει προϊόντα, μετά από μια μακρά και κουραστική ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας έκαναν τις τελικές ρυθμίσεις, με σκοπό να τελειοποιήσουν τη λειτουργία του.

Το μέλλον του Cobot

Πώς φτιάχτηκε ο Cobot, το ρομποτάκι της Coca-Cola.

Το Cobot 2.0 αποτέλεσε ένα τεράστιο τεχνολογικό και σχεδιαστικό άλμα, σε σχέση με το αρχικό πρωτότυπό του ρομπότ. Οι μελλοντικές αναβαθμίσεις θα περιλαμβάνουν αυξημένη χωρητικότητα προϊόντων, χειρισμό από έναν μόνο χειριστή, βελτιωμένη ικανότητα ανίχνευσης χειρονομίων και συναισθημάτων, καθώς και συναρπαστικές κοινωνικές και φωτογραφικές αναβαθμίσεις.
Για να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του Cobot, το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης θα συνεργαστεί με την ομάδα καινοτομίας.

«Η συνεργασία με το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, για τη βελτίωση του Cobot 2.5, είναι ένας συναρπαστικός τρόπος να προσέγγισουμε την καινοτομία", δήλωσε ο Bill Maynard, Επιχειρησιακός Διευθυντής αρχιτεκτονικής/καινοτομίας. "Ποια τεχνολογία μπορούμε να εντάξουμε στον Cobot, για να κάνουμε ακόμη καλύτερη την εμπειρία  των καταναλωτών; Νομίζω ότι έχουμε κάποιες συναρπαστικές ιδέες και - ποιος ξέρει - ίσως μια μέρα θα μπορείτε να αγκαλιάσετε έναν Cobot και να πάρετε μια Coca-Cola για αντάλλαγμα!».

 Cobot. Ο κινητός αυτόματος πωλητής Coca-Cola εν λειτουργία

Εκδήλωση δειγματοδιανομής στην Κίνα.

Στις 14 Μαΐου, τα Tom και Jerry Cobots 2.0 έκαναν το δημόσιο ντεμπούτο τους, σε κινηματογράφο στη Σαγκάη. Το  πλήθος δέχτηκε, με ενθουσιασμό, την προσφορά των προϊόντων, αλλά και την αλληλεπίδραση με το, Cobot. «Μετά από το επιτυχημένο λανσάρισμα στην Ασία, είμαι ενθουσιασμένος που παρουσιάζω τον Cobot, στον υπόλοιπο κόσμο, με μια συνεχώς εξελισσόμενη λειτουργικότητα, που στοχεύει στο να βοήθήσει τους καταναλωτές να βιώσουν την "Taste the Feeling" πλευρά της καινοτομίας της Coca-Cola», δήλωσε ο North.

Η κατασκευή του Cobot, του αυτόματου πωλητή της Coca-Cola
Η ομάδα μηχανικών του Cobot 2.0. (από αριστερά:) Clayton Burnett, Clarke Monroe, Alan Hawkins and Hannah Rittweger. Δεν εμφανίζεται ο Frank Fu.