ΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ, ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ.

02/07/2019


Σύμφωνα έρευνες, καθημερινά στην Ελλάδα σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες (πριν την εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους), 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και 300 εκατ. πλαστικά ποτήρια του καφέ.

Περίπου 40 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον κάθε μέρα!

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Στην Coca-Cola, αναγνωρίζουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης στην επίλυση αυτού του προβλήματος.  Πιστεύουμε ότι κάθε συσκευασία έχει αξία και μπορεί να έχει μία δεύτερη ή ακόμη και τρίτη ζωή, πέρα από την αρχική της χρήση. Θα έπρεπε να συλλέγεται, να ανακυκλώνεται και να μετατρέπεται είτε σε μία νέα συσκευασία είτε σε οποιοδήποτε άλλο χρηστικό αντικείμενο.

Mε οδηγό τη δέσμευσή μας, πέρσι στο Νταβός για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα»,  εμπνευστήκαμε από την Ελλάδα και τους Έλληνες και δημιουργήσαμε ένα μοναδικό πρόγραμμα για ένα μέλλον χωρίς απορρίμματα. Το πρόγραμμα «Zero Waste Future» είναι το δικό μας, ελληνικό αποτύπωμα στο παγκόσμιο κίνημα που θέλει να δημιουργήσει η Coca-Cola και ένας από τους βασικούς πυλώνες της καμπάνιας #NeverSettle που παρουσιάσαμε πρόσφατα.

Σε ένα μόλις χρόνο στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει πολλά. Χρειάζεται όμως να κάνουμε περισσότερα.

Το πρώτο στάδιο του προγράμματος «Zero Waste Future» ξεκίνησε πέρσι, με την πρωτοβουλία Ζero Waste Cities και με στόχο να κάνουμε την αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη πρώτη πόλη στην Ευρώπη με προοπτική Ζero Waste.

Στο πλαίσιο αυτό,  παρουσιάσαμε  στις αρχές του χρόνου το πρώτο ολοκληρωμένο Σχέδιο Πρόληψης για τη Θεσσαλονίκη. Ξεκινήσαμε τη δράση «Ανακυκλώνω στις Παραλίες» που εισήγαγε τη λογική της on the go ανακύκλωσης και της ανακύκλωσης τεσσάρων διαφορετικών υλικών με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Παραδώσαμε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο στον κόσμο εργαστήριο  ανακύκλωσης και ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία, το Ζero Waste Lab. Φτιάξαμε τα πρώτα 3,000 έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό τα οποία τοποθετήσαμε σε διάφορα σημεία της πόλης και την πρώτη  «Print Your City» γειτονιά.

Δεν σταματάμε όμως εδώ!

Το Zero Waste Future ανοίγει τα φτερά του σε περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται και φέτος με αφετηρία την πιο διάσημη, αλλά και πιο βρώμικη ελληνική παραλία, την παραλία του Μύρτου στην Κεφαλλονιά.

Η παραλία του Μύρτου πιο καθαρή από ποτέ!

Την Κυριακή 9 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλοντος και την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών,  καθαρίσαμε τον Μύρτο, μία από τις πιο εμβληματικές για τον ελληνικό τουρισμό, παραλία της Ελλάδας.

Με την άριστη συνεργασία τοπικών αρχών, επαγγελματιών δυτών και περισσότερεων από 120 εθελοντών από την Αθήνα και την Κεφαλλονιά συλλέξαμε περισσότερα από 300 κιλά υλικών και αντικειμένων, από τον βυθό και την παραλία και την παραδώσαμε πιο καθαρή από ποτέ.

Κάνουμε τις παραλίες μας ομορφότερες και πιο καθαρές με το πρόγραμμα Zero Waste Beaches ξεκινάει τον Ιούλιο του 2019. Φέτος το καλοκαίρι, ενεργοποιούμε 9 ελληνικές παραλίες και 27 beach bars, αναψυκτήρια και επιχειρήσεις ομπρελών, με τοποθέτηση ξεχωριστών κάδων διαλογής σε 27 διαφορετικούς προορισμούς, 9 παραλίες και εκπαίδευση των εργαζομένων στα σημεία αυτά.

Οι επισκέπτες των σημείων αυτών, όχι μόνο θα μπορούν να ανακυκλώσουν τις πλαστικές τους συσκευασίες, αλλά μέσω μίας μοναδικής δράσης θα μπορούν προσφέρουν και ένα αντικείμενο από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό στην αγαπημένη τους παραλία.

Η δουλειά που έχουμε κάνει είναι σημαντική, αλλά δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει το έργο μας.

Μπορούμε, όπως λέει και ο CEO μας James Quincey, να συνεχίσουμε να φερόμαστε σαν να υπάρχει ακόμη ένας πλανήτης να καταναλώσουμε, που όμως δεν υπάρχει, ή μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Με τη συνεργασία όλων, των εταιρειών, της πολιτείας, των τοπικών φορέων, των ΜΚΟ, της κοινωνίας των πολιτών μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο μας πιο γρήγορα.

Δεν αρκεί να κάνουμε αναψυκτικά. Χρειάζεται να κάνουμε τη διαφορά. #NEVERSETTLE