Εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, ξεκινήσαμε, σε συνεργασία με τους εμφιαλωτές μας στην Ελλάδα, Coca-Cola Τρία Έψιλον, την πρωτοβουλία «Αποστολή Νερό». Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με το οποίο επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη χώρας μας αλλά και να καλλιεργήσουμε μία νέα κουλτούρα, για τη σωστή διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού, στις επόμενες γενιές.

Η πρωτοβουλία συνεχίζεται, με επιτυχία, μέχρι σήμερα, αποδεικνύοντας τη μακροχρόνια δέσμευσή μας στην ανάπτυξη των  τοπικών κοινωνιών, αλλά και την αφοσίωσή μας στην προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία ενός καθαρού και βιώσιμου πλανήτη.

Πρόγραμμα αντιμετώπισης λειψυδρίας, Αποστολή Νερό


 

Ένα από τα προγράμματα που περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία «Αποστολή Νερό» είναι το  «Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων», το οποίο υλοποιείται από στην Ελλάδα από το 2008, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership - Mediterranean (GWP-Med) και τις τοπικές αρχές νησιών του Αιγαίου. Από το 2011, το πρόγραμμα  υποστηρίζεται οικονομικά από το Ίδρυμα της Coca-Cola (Τhe Coca‑Cola Foundation).

Στόχος μας κυρίως είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας, σε περιοχές που είναι έντονο, όπως τα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, όπου δυστυχώς ο μέσος όρος βροχόπτωσης δεν ξεπερνά τα 400 χιλιοστά ετησίως. Μέχρι στιγμής, 33 νησιά έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα, εξοικονομώντας 310.000.000 λίτρα νερού ετησίως.

… και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά:

1.       Εκπαιδεύσαμε 210 τοπικούς τεχνικούς στην κατασκευή και συντήρηση συστημάτων συλλογής όμβριων υδάτων.

2.      Ενημερώσαμε 12.750 μαθητές και 2.810 εκπαιδευτικούς, που παρακολούθησαν το ενημερωτικό πρόγραμμα «Το Δώρο της Βροχής», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το ΜΙΟ-ΕCSDE, με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση για τη σημασία του νερού.

3.      Διανείμαμε 2.400 οικιακές συσκευές εξοικονόμησης νερού.

4.      Εγκαταστήσαμε σύστημα επεξεργασίας ημιακάθαρτων νερών, στο δημοτικό στάδιο της Μήλου.

5.      Δημιουργήσαμε, στη Σύρο, ένα πάρκο πρασίνου, με υπόγεια δεξαμενή για βρόχινο νερό που χρησιμοποιείται για πότισμα φυτών.

6.      Καταφέραμε να μετατρέψουμε το βρόχινο νερό σε πόσιμο, με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης, στη Ρόδο και τη Σύρο.

7.       Στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, υλοποιήθηκε η εγκατάσταση τριών υπέργειων μεταλλικών δεξαμενών χωρητικότητας 150m3/καθεμία. Η σύνδεση 3 νέων δεξαμενών με το δίκτυο υδροδότησης, αυξάνει τη χωρητικότητα αποθήκευσης νερού και διευκολύνει την υδροδότηση 12 οικισμών και χωριών.

8.       Στους Λειψούς, η τεχνική μελέτη που εκπονήθηκε, στο πλαίσιο του έργου «Επαύξηση της απορροής προς την λιμνοδεξαμενή Παναγίας Λειψών» έκρινε απαραίτητη τη βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής, με σκοπό να αυξήσει το διαθέσιμο νερό, ώστε να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών του νησιού.

Και έτσι θα συνεχίσουμε!

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» και στην ιστοσελίδα της Coca-Cola Τρία Έψιλον εδώ.